Dacia a dat lovitura în România. Cifrele pe 2023 confirmă performanța la care Toyota, Volkswagen sau BMW doar visează

de: Alexandru Puiu
17 01. 2024

Dacia continuă să fie mașina favorită a românilor, după câteva decenii în care s-a aflat în fruntea clasamentului autohton de autoturisme. Constructorul de la Mioveni înregistrează victorie după victorie, dar nu se aștepta nimeni la o astfel de performanță.

Nu mai puțin de 46.124 de autovehicule au fost livrate în 2023 de către constructorul Dacia, o valoare în creștere cu 14,8% comparativ cu anul anterior, când totalul s-a ridicat la 40.179 de unități livrate pe meleaguri mioritice, după cum se arată într-un raport al companiei. Cu aceste valori, la nivel național, compania autohtonă a ajuns să reprezinte 28,6% din totalul înmatriculărilor de vehicule noi.

Citește și: Programul Rabla 2024 vine cu schimbări importante. Câți bani primești pe veche mașină, în ce condiții

Doar mașini Dacia în top 5 în România

Deși românii mai preferă și alte autoturisme în afară de Dacia, precum Volkswagen, Toyota, Tesla, BMW, Nissan sau Ford, pentru prima oară în istoria acestor analize, probabil în ultimii 30 de ani, în top 5 cele mai bine vândute autoturisme sunt doar creații de la Mioveni și, desigur, chinezeasca Dacia Spring, care nu s-a produs niciodată în România.

Pe prima poziție în top se află clasicul Logan, cu 14.269 de unități, în creștere cu nu mai puțin de 25% față de performanța aceluiași model în 2022. Ca referință, cu un an înainte, doar 11.401 autoturisme Logan s-au înmatriculat în România.

Pe poziția a doua, aflat pe ultima sută de metri în această iterație înainte de cel mai recent facelift, Dacia Duster s-a vândut în țara noastră în 10.908 exemplare, peste rezultatele din anul precedent, când vorbeam de doar 10.161 de unități. În ceea ce privește particularitățile pentru care optează clienții de Duster, două treimi și-au dorit varianta cu tracțiune integrală, în timp ce 34% dintre cumpărători au mers pe versiunea de top, Extreme, cu cele mai multe dotări.

Sandero este pe locul al treilea cu  9.896 unități (+16,9% față de cele 8.492 vehicule vândute în anul precedent). Cea mai mare parte a vânzărilor (92%) a fost reprezentată de versiunea Stepway.

Citește și: Dacia C-Neo, fratele mic al lui Bigster, ”scăpat” pe internet. Când se lansează viitorul SUV compact, urmașul Duster și Bigster

Performanța Dacia Spring în România

„Cu 6.875 de unități vândute, Spring a continuat să fie și în 2023 cel mai popular model electric de pe piața din România, cu o cotă de piață de peste 43% în segmentul vehiculelor 100% electrice. Lansată la începutul anului trecut, versiunea Spring 65, care beneficiază de un nou motor, mai puternic, a reprezentat 49% din vânzările modelului”, se mai transmite în informarea trimisă de companie.

Dacia Jogger, autoturismul cu până la 7 locuri, s-a bucurat de 4.175 de unități înmatriculate, dintre care versiunea Hybrid 140, primul vehicul full-hibrid produs în România, a reprezentat 17% din totalul vânzărilor, conform Economedia.ro.