Cum te schimbă excesul de alcool: Oamenii de știință au studiat impactul, iar rezultatele sunt îngrijorătoare

de: Iulia Kelt
25 01. 2024

Multe persoane sunt programate să caute și să răspundă la recompense, spre exemplu, la alcool, dar un studiu îți demonstrează, dacă mai era necesar, ce se întâmplă în creierul tău.

Substanțe precum alcoolul și drogurile pot coplesi căile naturale ale recompensei din creier, rezultând în dorințe insuportabile și control redus asupra impulsurilor.

Este, dependența de alcool, rezultatul lipsei de voință?

O concepție populară este că dependența este rezultatul unei voințe slabe. Cu toate acestea, explozia de cunoștințe și tehnologie în domeniul geneticii moleculare a schimbat drastic, în ultimul deceniu, această percepție, a declarat Karla Kaun, profesor la Brown University.

Vezi și: Cât alcool are berea ‘fără alcool’, de la câte riști să-ți pierzi permisul de conducere. Răspunsul care bulversează șoferii români

Conform acesteia, fiecare celulă a creierului uman are codul genetic stocat în lanțuri lungi de ADN. Pentru ca tot ADN-ul să încapă într-o celulă, trebuie să fie ambalat bine. Acest lucru se realizează înfășurând ADN-ul în bobine de proteine numite histone. Zonele în care ADN-ul este dezvăluit conțin gene active ce codează proteine cu funcții importante în cadrul celulei.

Vezi și: În cât timp iese alcoolul din sânge și poți să te urci iar la volan, în funcție de vârstă, sex și constituție. Ce spune Codul Rutier

Această coregrafie genetică sugerează că, în timp ce genele tale afectează modul în care creierul tău se dezvoltă, faptul că anumite gene sunt activate sau dezactivate atunci când înveți lucruri noi este dinamic și se adaptează nevoilor tale zilnice.

Cum se „remodelează” creierul

Date recente provenite de la animale sugerează că alcoolul și drogurile influențează direct schimbările în expresia genetică în zonele creierului ce conduc răspunsurile legate de memorie și recompensă.

Versiunea unei gene cu care te naști poate fi modificată în multe feluri înainte de a deveni o proteină funcțională, inclusiv prin expunerea la alcool și droguri.

Această complexitate nu descurajează cercetătorii, ci dimpotrivă, pentru că oferă dovezi clare potrivit cărora schimbările în expresia genetică din creier nu sunt permanente. Ele pot fi, de asemenea, modificate prin medicamente și alegeri de stil de viață.

Multe medicamente prescrise frecvent pentru tulburări de sănătate mintală afectează, de asemenea, expresia genetică.

Antidepresivele și stabilizatoarele de dispoziție pot schimba modul în care ADN-ul este modificat și ce gene sunt exprimate.

În plus, terapiile bazate pe ARNm pot schimba în mod specific ce gene sunt exprimate pentru a trata boli precum cancerul. În viitor, am putea descoperi terapii similare pentru dependența de alcool și substanțe – sau putem spera.

Vezi și: Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei alcool zilnic. Explicațiile specialiștilor