Cum stăm cu banii, în 2024. Statisticile spun că suntem mai puțin săraci, dar „diavolul se află în detalii”

de: Iulia Kelt
11 01. 2024

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică privind veniturile și cheltuielile din gospodăriile românești în trimestrul III 2023 dezvăluie o evoluție semnificativă în ceea ce privește starea economică a populației.

Vezi și: Când intră prima tranșă de bani pe cardurile sociale în 2024. Luna în care se virează cei 250 de lei

Banii care intră în gospodăriile românilor

Cu venituri totale medii lunare în creștere și o structură detaliată a cheltuielilor, analiza oferă o imagine detaliată a comportamentului financiar al gospodăriilor, informează economedia.ro.

În trimestrul III 2023, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au atins suma de 7.301 lei, în creștere cu 5,7% față de trimestrul II 2023.

În termeni nominali, acest lucru reprezintă o medie de 2.918 lei pe o persoană, evidențiind o creștere de 5,3%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, veniturile totale au crescut cu 9,5%, iar cele pe o persoană cu 9,6%.

Veniturile medii lunare au fost de 6.829 lei pe o gospodărie, în creștere cu 6,3% față de trimestrul II 2023.

Salariile și veniturile asociate acestora au constituit cea mai importantă sursă, reprezentând 68,9% din veniturile totale.

Veniturile în natură au înregistrat o scădere de 2,3%, ajungând la 472 lei lunar pe gospodărie. Veniturile din prestații sociale au avut o contribuție semnificativă, reprezentând 19,2% din veniturile totale ale gospodăriilor.

Cheltuielile totale medii lunare ale populației au ajuns la 6.432 lei pe o gospodărie, reprezentând 88,1% din veniturile totale.

Aceasta a înregistrat o creștere de 10,6% față de trimestrul II 2023. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, cheltuielile totale au crescut cu 10,7%.

Vezi și: Cum poți să câștigi bani peste noapte, în România. Ce trebuie să faci

Consumăm mai mult, dar nu neaparat mai cu spor

Consumul a reprezentat cea mai mare destinație a cheltuielilor, cu o medie lunară de 4025 lei pe o gospodărie – 62,6% din cheltuielile totale.

Transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale au reprezentat 31,9% din cheltuielile totale, cu o creștere de 463 lei pe gospodărie față de trimestrul II 2023.

Analizând mediul de rezidență, se observă diferențe semnificative. Nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban a fost de 8.005 lei, de 1,2 ori mai mare decât în mediul rural.

În mediul urban, ponderea salariilor în veniturile totale a fost de 74,1%, în timp ce în mediul rural, ponderea veniturilor din prestații sociale a fost de 19,8%.

Creșterea veniturilor și cheltuielilor evidențiază o dinamică economică pozitivă, dar diferențele între mediul urban și rural subliniază nevoia de politici economice adecvate pentru fiecare context.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă nu cheltuieşti toţi banii de pe cardul social. Detaliul pe care mulţi români nu îl ştiu despre tichetele sociale