Cum s-au construit piramidele din Egipt, de fapt. Misterul de mii de ani pare să fie elucidat de cercetători

de: Alexandru Puiu
17 05. 2024

Cercetătorii au descoperit o ramură îngropată de mult a râului Nil care odinioară curgea pe lângă mai mult de 30 de piramide din Egipt, potențial elucidând misterul modului în care egiptenii antici au transportat blocurile masive de piatră pentru a construi faimoasele monumente.

Ramura râului, lungă de 64 de kilometri, care trecea pe lângă complexul iconic al piramidelor din Giza, printre alte minuni, a fost ascunsă sub deșert și terenuri agricole timp de milenii, conform unui studiu publicat recent.

Descoperirea ramurii Ahramat și rolul său crucial în realizarea piramidelor

Existenta râului ar explica de ce cele 31 de piramide au fost construite într-un lanț de-a lungul unei fâșii deșertice acum inospitaliere din Valea Nilului, între 4.700 și 3.700 de ani în urmă. Fâșia situată în apropierea vechii capitale egiptene Memphis include Marea Piramidă din Giza – singura structură rămasă din cele șapte minuni ale lumii antice – precum și piramidele lui Khafre, Cheops și Mykerinos.

Cursul de apă al ramurii antice Ahramat mărginește un număr mare de piramide datând din Vechiul Regat până în perioada intermediara secundă, cuprinzând dinastia a treia până la dinastia a treisprezecea. Arheologii au presupus de mult timp că egiptenii antici trebuie să fi folosit o cale navigabilă din apropiere pentru a transporta materialele gigantice folosite la construirea piramidelor. „Dar nimeni nu era sigur de locația, forma, dimensiunea sau apropierea acestei mega căi navigabile față de situl real al piramidelor”, a declarat autorul principal al studiului, Eman Ghoneim de la Universitatea din Carolina de Nord Wilmington, pentru AFP.

Echipa internațională de cercetători a folosit imagini radar din satelit pentru a cartografia ramura râului, pe care au numit-o Ahramat – „piramide” în arabă. Radarul le-a oferit „abilitatea unică de a penetra suprafața nisipului și de a produce imagini ale caracteristicilor ascunse, inclusiv râuri îngropate și structuri antice”, a explicat Ghoneim. Sondajele de teren și probele de sedimente prelevate din sit au confirmat prezența râului, conform studiului publicat în revista Communications Earth & Environment.

Cursurile de apă din Egiptul Antic – sursa: Eman Ghoneim

Importanța râului în construcția piramidelor din Egipt

Râul, odinioară puternic, a fost din ce în ce mai acoperit de nisip, posibil începând în timpul unei secete majore acum aproximativ 4.200 de ani, sugerează oamenii de știință. Piramidele din Giza stăteau pe un platou la aproximativ un kilometru de malurile râului. Multe dintre piramide aveau o „cale ceremonială ridicată” care se întindea pe lângă râu înainte de a se termina la Templele Văii care serveau drept porturi, a spus Ghoneim. Acest lucru indică faptul că râul a jucat „un rol esențial în transportul materialelor de construcție și a muncitorilor necesari pentru construirea piramidelor”, a adăugat ea.

Modul exact în care egiptenii antici au reușit să construiască structuri atât de mari și de durabile a fost unul dintre marile mistere ale istoriei. Aceste materiale grele, majoritatea provenind din sud, „ar fi fost mult mai ușor de transportat pe râu decât pe uscat”, a declarat coautorul studiului, Suzanne Onstine de la Universitatea din Memphis, SUA. Malurile râurilor ar fi putut fi locul unde alaiurile funerare ale faraonilor erau primite înainte ca trupurile lor să fie mutate la „locul de odihnă final din interiorul piramidei”, a sugerat ea.

Râul poate indica, de asemenea, de ce piramidele au fost construite în locuri diferite. „Cursul apei și volumul său s-au schimbat în timp, astfel încât regii din dinastia a patra au trebuit să facă alegeri diferite față de regii din dinastia a douăsprezecea”, a spus Onstine. „Descoperirea mi-a reamintit despre conexiunea intimă dintre geografie, climat, mediu și comportamentul uman.”