Cum îți calculezi pensia pe care o primești din septembrie 2024, după recalculare. Totul pleacă de la punctul de referință

de: Alexandru Puiu
21 02. 2024

Odată cu implementarea noii legi a pensiilor în România, mulți pensionari sunt curioși să afle cum își pot calcula pensia pe care o vor primi începând cu 1 septembrie 2024.

Noua legislație aduce o formulă simplificată care permite fiecărui pensionar să-și estimeze suma ce i se va aloca, luând în considerare valoarea punctului de referință și numărul total de puncte acumulate.

Vezi și: Câți pensionari români sunt nevoiți să lucreze după ce ies la pensie. Încă o consecință tristă a pensiilor speciale

Formula de calcul pentru pensionari din noua lege a pensiilor

Conform noii legi, care va intra în vigoare la începutul anului 2024, pensiile vor cunoaște o majorare de 13,8%. Recalcularea acestora se va face folosind următoarea formulă:

Pensia Lunara=Valoarea Punctului de Referința˘ (VPR)×Numa˘rul Total de Puncte

Valoarea punctului de referință (VPR) este stabilită la 81 de lei. Numărul total de puncte este suma punctelor contributive, punctelor pentru stabilitate și punctelor pentru perioadele asimilate și necontributive.

Cum Se Calculează Numărul Total de Puncte?

  • Puncte contributive: Fiecare an de contribuție la sistemul de pensii adaugă un punct.
  • Puncte pentru perioadele asimilate și necontributive: Anii petrecuți în armată, șomaj sau la facultate aduc 0,25 puncte pentru fiecare an.

Vezi și: Anunțul momentului pentru 1,2 milioane de pensionari români. Ce se întâmplă cu pensia minimă, cine o primește, cum s-a majorat

Cu ce schimbări mai vine noua lege a pensiilor

Noua lege nu doar că simplifică formula de calcul a pensiei, dar și modifică terminologia folosită, înlocuind sintagma „pensie socială minimă garantată” cu „indemnizație socială pentru pensionari”. Mai mult, legea introduce posibilitatea acordării de puncte suplimentare pentru diferite categorii de români, recunoscând astfel o gamă mai largă de contribuții la sistemul de pensii.

  • Absolvenții de facultate sau masterat
  • Veteranii militari
  • Persoanele care au primit sporuri, prime sau premii profesionale
  • Angajații care au realizat ore suplimentare
  • Mamele cu copii până la vârsta de 16 ani sau care au adoptat un copil până la 14 ani
  • Persoanele cu peste 25 de ani de contribuție la sistemul de pensii

Aceste schimbări sunt menite să asigure o distribuție mai echitabilă a beneficiilor pensionare și să recunoască contribuțiile diverse ale cetățenilor la bunăstarea societății. Prin aplicarea formulei de calcul, pensionarii pot avea o imagine clară asupra sumei pe care o vor primi, reflectând astfel principiul contributivității care stă la baza noii legi a pensiilor.