Cum ajung românii de la țară să plătească facturi de 450 de lei la energie electrică. Avertismentului unui fost șef ANRE

de: Alexandru Puiu
27 11. 2024

Facturile la energie electrică continuă să fie o povară tot mai mare pentru mulți dintre români, în special pentru cei din mediul rural, care sunt nevoiți să consume mai multă energie pentru încălzirea apei sau pentru alte nevoi casnice. Fostul președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dr.ing. Ion Lungu, avertizează că prețurile la energie ar putea ajunge până la 1,50 lei/kWh în aprilie 2025, ceea ce ar duce la facturi de peste 450 de lei pe lună pentru mulți dintre locuitorii de la țară.

Aceste declarații vin în contradicție cu cele ale ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care a afirmat recent că prețurile vor scădea pentru consumatorii care depășesc 300 kWh pe lună. Potrivit acestuia, în urma liberalizării pieței de energie, românii care consumă mai mult ar trebui să vadă o reducere a facturilor de 20-30%, bazându-se pe ofertele disponibile acum pe piață.

Avertismentul specialistului despre deficitul de energie

Dr.ing. Ion Lungu, fost director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România, atrage atenția că situația energetică este mult mai complicată decât pare și că prețurile ar putea crește semnificativ în perioada următoare din cauza deficitului major de energie. „Dacă în urmă cu câteva săptămâni lucrurile păreau că stau mai bine, acum situația s-a schimbat. Importurile de energie sunt mari, ceea ce era cumva de așteptat, iar prețurile au crescut din nou”, a explicat Lungu.

Marea problemă, potrivit fostului președinte al ANRE, este lipsa unei producții interne suficiente de energie, iar acest lucru se reflectă în prețurile care vor ajunge la 1,30-1,50 lei/kWh. Majoritatea celor care locuiesc în mediul rural nu au alt sistem de încălzire a apei în afara boilerului electric, ceea ce duce la un consum de energie ce depășește deseori 300 kWh pe lună. Din acest motiv, aceștia se confruntă cu facturi ce depășesc ușor pragul de 450 de lei lunar.

Lungu a subliniat că ideea că doar cei bogați consumă multă energie este falsă. „Nenorocirea este pentru cei care nu au altă soluție”, a declarat fostul președinte ANRE, amintind că mulți dintre cei afectați sunt oameni simpli, fără alternative la consumul ridicat de energie electrică.

Viitorul prețurilor și riscul unei crize energetice

Ion Lungu avertizează că, în condițiile actuale, va fi extrem de dificil să se stabilizeze prețurile în mod favorabil pentru consumatori. „Mă uit cu groază în fiecare zi cum importăm peste 2.000 MWh. Dacă, Doamne ferește, mai pică una-două unități de producție din țară, nu mai ai de unde să aduci energie”, a declarat acesta, subliniind că situația devine tot mai critică pe măsură ce se apropie iarna.

O altă problemă semnalată este situația instabilă din Ucraina și angajamentul României de a susține Republica Moldova și Ucraina în furnizarea de energie. Iarna care urmează nu se anunță a fi una blândă, iar căderea temperaturilor va pune țara în fața unor mari provocări. „Dacă temperaturile scad sub zero grade la nivel național, va fi dezastru. Nu este o situație plăcută pentru România, mai ales în contextul în care importurile de energie continuă să fie mari”, a conchis Ion Lungu.

Este clar că până în aprilie 2025 situația energetică din România va continua să fie complicată, iar mulți dintre consumatori vor resimți direct creșterile de prețuri. Până atunci, rămâne de văzut dacă măsurile promise de Guvern vor reuși să atenueze impactul asupra celor mai vulnerabili dintre consumatori, sau dacă vor rămâne doar niște promisiuni pe hârtie.