Cu cât s-a vândut și cum arată după 35 de ani casa în care frații Menendez au comis crima care a șocat America. Fascinația continuă după lansarea serialului ‘Monștrii’ pe Netflix

de: Andrei Simion
19 10. 2024
Lyle și Erik Menendez în fața casei lor, înainte de crima oribilă, imagine suprapusă cu aspectul casei de atunci și de acum.

Casa din Beverly Hills unde frații Menendez au comis crima brutală care a șocat America rămâne un simbol tulburător al unui trecut întunecat, în ciuda trecerii timpului. În 1989, această vilă a fost scena unei tragedii care a captivat atenția întregii națiuni, când Lyle și Erik Menendez și-au ucis părinții într-un atac violent. După aproape 35 de ani, reședința nu a fost demolată și continuă să atragă fascinația publicului, mai ales în contextul recentului serial de pe Netflix, „Monștrii”, care readuce în prim-plan povestea cutremurătoare.

Istoria și crimele care au schimbat reputația vilei

În august 1989, Lyle și Erik Menendez, pe atunci în vârstă de 21 și 18 ani, și-au împușcat mortal părinții, José și Kitty Menendez, în propria lor casă din Beverly Hills. Părinții lor, executivul de divertisment José și soția sa Kitty, se uitau la televizor în sufragerie când au fost atacați. Tatăl a fost împușcat de cinci ori, inclusiv o lovitură mortală la cap, iar mama, în timp ce încerca să scape, a fost împușcată de nouă ori. Frații au susținut mai târziu că au acționat din frică, crezând că părinții lor plănuiau să-i ucidă pentru a ascunde abuzurile sexuale pe termen lung comise de tată împotriva lui Erik.

În urma crimelor, casa, o vilă mediteraneană de 9.063 de metri pătrați, a rămas un simbol al tragediei. În loc să fie demolată, proprietatea a fost păstrată și vândută de mai multe ori de-a lungul anilor. În 1988, familia Menendez a achiziționat casa pentru 4 milioane de dolari, dar după crimele din 1989, prețul ei a scăzut semnificativ. În 1991, s-a vândut pentru doar 3,6 milioane de dolari, cu mult sub valoarea estimată inițială de 4,8 milioane de dolari. Această scădere drastică de preț a reflectat stigmatul legat de evenimentele tragice care au avut loc acolo.

De la comiterea crimelor, proprietatea a schimbat patru proprietari. Cel mai recent, în martie 2024, s-a vândut pentru suma de 17 milioane de dolari.

Fascinația continuă: prețul casei în 2024

Casa fraților Menendez a fost scoasă din nou pe piață la sfârșitul anului 2023 și, după o perioadă de trei luni, s-a vândut în martie 2024 pentru suma de 17 milioane de dolari. Deși inițial fusese listată la 19,999,500 de dolari, proprietatea a beneficiat de o reducere considerabilă, datorită stigmatului asociat crimelor și a dificultăților legate de vânzarea unui loc cu o istorie atât de întunecată.

Cu toate acestea, deși casa a fost complet renovată, inclusiv restaurarea sufrageriei unde au avut loc crimele, interesul pentru acest loc nu a scăzut. Turiștii încă vizitează zona, iar casa continuă să fie o atracție, în ciuda eforturilor recente ale noilor proprietari de a bloca vederea curioșilor cu foi de plastic mari.

Renovările nu au reușit să șteargă complet amintirea tragică a crimelor, deși toate urmele fizice au fost îndepărtate. „Cameră în care au avut loc crimele a fost complet restaurată”, a declarat un specialist imobiliar, subliniind că recondiționarea a fost făcută în mod profesionist pentru a elimina orice urme vizibile ale evenimentului sângeros, scrie Newsweek.

Sufrageria din casa familiei Menendez era prezentă și în momentul oribilei crime.

 

Serialul ‘Monștrii’ și impactul asupra vânzărilor

Lansarea serialului ‘Monștrii’ pe Netflix a readus în atenție crima fraților Menendez și a amplificat fascinația publicului pentru casa din Beverly Hills. Serialul, care explorează în detaliu povestea dramatică și controversată a celor doi frați, a adăugat un nou capitol istoriei acestui loc, consolidându-i statutul de reper al culturii pop americane. În ciuda trecutului său sumbru, casa a continuat să fie o proprietate dorită, deși nu fără dificultăți.

Experții imobiliari afirmă că proprietățile asociate cu crime notorii sunt adesea greu de vândut, mai ales în comunități de lux precum Beverly Hills, unde locuințele se vând de obicei într-un interval de trei până la șase luni. Totuși, casa fraților Menendez a necesitat mai mult timp pentru a găsi un cumpărător, în principal din cauza stigmatului crimei. Cu toate acestea, valoarea casei a crescut considerabil în ultimii ani, reflectând piața imobiliară din ce în ce mai competitivă din Beverly Hills.

Chiar și după ce a schimbat patru proprietari, casa nu a fost niciodată luată în calcul pentru demolare, spre deosebire de alte proprietăți legate de crime celebre. În acest caz, starea excelentă a locuinței și locația sa de lux au făcut demolarea inutilă. Mai mult, specialiștii imobilari subliniază că, chiar și în cazul demolării, amintirea crimei ar rămâne atașată locului, nu structurii în sine.

Astfel, casa fraților Menendez continuă să fie un simbol puternic, nu doar al tragediei din 1989, ci și al felului în care istoria și cultura pop se împletesc, creând o atracție macabră care refuză să dispară.