Complet interzis în Europa, decizia vine de la Bruxelles. Nu vei mai găsi așa ceva în produse electrice și electronice, care sunt riscurile
Într-o mișcare fără precedent, Comisia Europeană a luat decizia de a interzice producția și comercializarea echipamentelor electrice și electronice ce conțin mercur în Uniunea Europeană, începând cu anul 2025.
Această decizie va avea un impact semnificativ asupra industriei, dar mai ales asupra modului în care consumatorii gestionează echipamentele vechi ce conțin acest metal periculos.
Citește și: Metalul rar pe care România nu îl valorifică, folosit la învelișul bombelor atomice
Ce este mercurul, de ce reprezintă o potențială problemă
Mercurul, un element chimic utilizat într-o varietate largă de echipamente, de la ecrane de laptop și becuri fluorescente compacte până la termometre și întrerupătoare electrice, este cunoscut pentru toxicitatea sa. Experții estimează că, în prezent, aproximativ 350.000 de tipuri diferite de elemente chimice sunt folosite în producția de diverse produse, poluând astfel planeta, iar mercurul se numără printre cele mai periculoase.
Impactul mercurului asupra mediului și sănătății umane este devastator. Când echipamentele ce conțin mercur nu sunt reciclate corespunzător, acest metal greu poate polua solul, aerul și apa, afectând grav sănătatea oamenilor și a animalelor. Mercurul este o neurotoxină puternică, capabilă să provoace leziuni cerebrale ireversibile și să afecteze dezvoltarea fetală la copiii nenăscuți.
Din fericire, tehnologia modernă oferă alternative mai sigure și mai sustenabile la utilizarea mercurului în producția de echipamente electrice și electronice. Bateriile moderne sunt acum fabricate cu litiu sau argint, în timp ce iluminatul stradal și echipamentele de iluminat interior sunt în curs de trecere la tehnologia LED, mai eficientă și mai puțin poluantă.
Citește și: Descoperire istorică a cercetătorilor. Primul superconductor la temperatura ambientală din lume
Mercurul dispare din Uniunea Europeană
Uniunea Europeană, prin noua sa legislație, își propune să elimine complet utilizarea mercurului în echipamentele electrice și electronice, marcând un pas important către o Europă fără mercur. În plus, Consiliul UE este pregătit să înceapă negocierile pentru eliminarea mercurului și din plombele dentare, extinzând interdicția la toate persoanele din UE, cu excepția cazurilor strict necesare din punct de vedere medical.
Pentru a facilita tranziția către o gestionare mai ecologică a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, asociații precum RESPO DEEE oferă servicii de colectare și reciclare gratuite. Consumatorii sunt încurajați să predea echipamentele vechi care nu mai sunt folosite, asigurându-se astfel că acestea sunt reciclate în condiții de siguranță, fără a pune în pericol sănătatea umană sau mediul înconjurător.
Prin adoptarea acestei legi, Europa face un pas major în lupta împotriva poluării și a efectelor sale nocive asupra sănătății și mediului. Este un apel la acțiune pentru toți cetățenii și companiile europene să adopte practici mai responsabile și să sprijine eforturile de protejare a planetei pentru generațiile viitoare.