Comoara peste care a dat întâmplător un român cu detectorul de metale. Are 3000 de ani și este rară

de: Cojocaru Cristian
05 10. 2024
Descoperire rară în județul Mureș: Sabie din Epoca Bronzului, veche de 3.000 de ani, găsită de un căutător de comori amator.

Un român pasionat de istorie a făcut o descoperire de excepție în timpul unei sesiuni de căutare cu detectorul de metale. Narcis Carțis, căutător de comori din pasiune, a găsit o spadă de bronz veche de 3.000 de ani, o relicvă rară și valoroasă care a fost scoasă intactă din pământ de către arheologi. Aceasta este considerată o descoperire importantă pentru patrimoniul cultural al României.

O descoperire neașteptată care poartă istoria unei civilizații apuse

Narcis Carțis nu este la prima sa încercare de a găsi obiecte vechi, dar această descoperire a fost una cu adevărat specială. Într-o zi de weekend, pe când vremea era bună, Narcis și-a luat detectorul de metale și a plecat în căutarea de comori, activitate pe care o desfășoară din pasiune de ani de zile. După sute de ore petrecute pe teren, soarta i-a surâs.

În timp ce scana o zonă aparent banală, detectorul a început să emită semnale puternice. După ce a săpat aproximativ 30 de centimetri în sol, a descoperit ceva neobișnuit – o spadă veche de bronz, păstrată aproape perfect, deși are o vechime de peste 3000 de ani. Narcis a respectat procedurile și a contactat imediat autoritățile competente, lăsând descoperirea neatinsă până la sosirea arheologilor.

„Fericirea este mare atunci când ții în mâini o asemenea comoară a istoriei. Este o senzație de neimaginat”, a spus Narcis Carțis cu entuziasm. El subliniază că nu este ușor să găsești astfel de artefacte în stare bună, dar consideră că această spadă a avut norocul de a fi bine conservată de-a lungul mileniilor.

Sabie din Epoca Bronzului, veche de 3.000 de ani, descoperită de un căutător de comori amator din județul Mureș.

Arheologii confirmă raritatea descoperirii

O echipă de arheologi condusă de Botond Rezi a fost chemată să se ocupe de extragerea în siguranță a spadei din locul în care fusese descoperită. Specialiștii au fost uimiți de starea excelentă în care se afla această relicvă antică. „Ne-am dat seama imediat că este vorba despre o spadă de bronz întreagă, confecționată probabil la comandă în perioada secolelor XIII-XII înainte de Hristos”, a explicat arheologul Botond Rezi, pentru Stirileprotv.

Spadele de bronz din acea perioadă erau produse extrem de valoroase și necesită o cunoștință avansată în prelucrarea metalului. Deși nu au fost descoperite alte artefacte în zonă, această spadă este considerată o descoperire izolată, dar foarte importantă. „Aceste spade erau produsele de top ale vremii, iar confecționarea lor presupunea un nivel avansat de tehnologie pentru acea perioadă,” a adăugat arheologul.

Fiecare astfel de spadă este considerată unică, iar valoarea ei culturală și istorică este greu de estimat. Însă, potrivit legii românești, cei care fac astfel de descoperiri au dreptul să primească 30% din valoarea obiectului găsit, recompensă pe care Narcis o va primi după evaluarea oficială a spadei.

Un pasionat de istorie recompensat pentru descoperirea sa

După evaluarea obiectului de către experți, Narcis Carțis va primi o recompensă conform legislației naționale, un gest care încurajează pasionații de istorie să respecte procedurile și să contribuie la conservarea patrimoniului cultural. Până atunci, spada va fi studiată în detaliu și, cel mai probabil, va fi expusă într-un muzeu pentru a fi admirată de publicul larg.

Descoperirea lui Narcis este o dovadă că relicvele trecutului încă mai pot ieși la suprafață, uneori în mod neașteptat, și că aceste comori ar putea ascunde povești fascinante despre civilizațiile care au existat cu mii de ani în urmă. După o descoperire de o asemenea amploare, el rămâne dedicat pasiunii sale și își dorește să continue căutările, visând la alte artefacte care așteaptă să fie descoperite în pământul României.