Cometa care se îndreaptă spre Pământ: Când ar putea fi vizibilă cu ochiul liber

de: Ozana Mazilu
27 05. 2024

O nouă cometă descoperită, denumită C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS), are șanse mari să devină vizibilă cu ochiul liber în următoarele luni. În prezent, cometa este vizibilă doar prin telescoape, fiind încă la o distanță considerabilă de Soare.

Cu toate acestea, pe măsură ce se va apropia de steaua noastră, strălucirea ei ar putea crește semnificativ, ajungând să fie la fel de strălucitoare ca Venus, cea mai luminoasă planetă de pe cerul nocturn, în luna octombrie.

Traiectoria cometei și apropierea de Pământ

Cometa va atinge punctul cel mai apropiat de Soare pe 27 septembrie 2024, când va fi la 58,6 milioane de kilometri de acesta, o distanță similară cu cea a planetei Mercur. După câteva săptămâni, pe 12 octombrie 2024, C/2023 A3 va trece cel mai aproape de Pământ, la aproximativ 70,6 milioane de kilometri distanță.

Această apropiere va marca momentul de maximă strălucire a cometei, când se estimează că ar putea fi mai strălucitoare decât toate, cu excepția a patru stele de pe cer. Unele estimări optimiste sugerează că ar putea deveni mai luminoasă decât Jupiter și puțin mai puțin strălucitoare decât Venus, ceea ce ar face din C/2023 A3 o cometă extrem de luminoasă, vizibilă la apus, oferind un spectacol ceresc convenabil și impresionant.

Descoperirea și observarea cometei

Cometa C/2023 A3 a fost descoperită în urmă cu peste 15 luni, în mod independent, de două observatoare. Prima dată a fost observată de Observatorul Astronomic Zijinshan (Observatorul Muntelui Purpuriu), dar fiind foarte slabă, a fost pierdută în urma observațiilor ulterioare. A fost redescoperită de sistemul de alertă pentru impacturi terestre cu asteroizi (ATLAS) din Africa de Sud. După redescoperire, a fost identificată și în observații mai vechi, din decembrie 2022.

Astfel, pe măsură ce se apropie de Soare și de Pământ, cometa C/2023 A3 promite să devină un punct de atracție pe cerul nocturn, oferind posibilitatea unei observații directe fără ajutorul telescopului, un eveniment rar și spectaculos pentru pasionații de astronomie și nu numai.

Cometele sunt corpuri cerești mici, compuse în principal din gheață, praf și alte materiale organice, care orbitează Soarele pe traiectorii eliptice. Ele sunt adesea descrise ca „bile murdare de zăpadă” datorită compoziției lor. Atunci când se apropie de Soare, căldura acestuia face ca gheața din nucleul cometei să sublimeze, eliberând gaze și particule de praf care formează o atmosferă difuză numită comă, împreună cu una sau două cozi care pot fi vizibile de pe Pământ.

Cozile cometei sunt rezultatul interacțiunii dintre particulele eliberate și vântul solar și pot fi extrem de spectaculoase, oferind uneori un spectacol impresionant pe cerul nocturn. Aceste corpuri cerești au fascinat oamenii de-a lungul istoriei, fiind adesea asociate cu evenimente importante sau considerate semne prevestitoare. Studiul cometelor oferă informații valoroase despre condițiile și materialele existente în primele etape ale sistemului solar.