Cine a fabricat „Pagerele capcană”: Ancheta internațională implică Ungaria în traseul complicat al dispozitivelor explozive din Liban

de: Cojocaru Cristian
18 09. 2024

Recent, Libanul a fost zguduit de o serie de explozii coordonate care au provocat 12 morți și peste 2.750 de răniți. Aceste atacuri, despre care Hezbollah acuză Israelul, au fost declanșate prin pagere folosite de gruparea militantă, generând o investigație complexă cu ramificații internaționale, scrie NBC News.

Taiwan și implicarea companiei Gold Apollo

O mare parte din anchetă s-a concentrat pe originea pagere-lor explozive. Gold Apollo, o companie de electronice din Taiwan, a fost inițial suspectată, întrucât pagerele distruse purtau marca sa. Hsu Ching-kuang, fondatorul companiei, a negat implicarea directă, explicând că dispozitivele nu au fost fabricate de compania sa, ci de BAC Consulting, o firmă din Ungaria autorizată să folosească logo-ul Gold Apollo pentru vânzări în Europa.

Hsu a subliniat că, deși produsele sunt comercializate sub marca Gold Apollo, designul și producția sunt realizate în întregime de BAC Consulting. Într-o declarație, compania a reiterat că pagerele lor nu au provocat incidente similare în trecut, iar aceste dispozitive ar putea fi modificate ulterior.

Compania BAC Consulting și reacția din Ungaria

BAC Consulting, o firmă înregistrată în Ungaria, a fost identificată ca fiind responsabilă de producția și distribuția pagere-lor. CEO-ul companiei, Cristiana Bársony-Arcidiacono, a declarat că BAC este doar un intermediar în lanțul de distribuție și nu produce efectiv dispozitivele. Autoritățile din Ungaria, prin intermediul purtătorului de cuvânt al premierului Zoltan Kovacs, au confirmat că BAC Consulting nu operează în Ungaria în fabricarea acestor pagere și că acestea nu reprezintă un risc de securitate națională pentru țară.

Mai mult, investigațiile arată că BAC Consulting a fost înregistrată doar în 2022, deși o firmă cu același nume a fost desființată în 2020. Autoritățile continuă să cerceteze dacă pagerele au fost modificate ulterior sau dacă altă companie le-a fabricat sub marca Gold Apollo.

Hsu Ching-kuang, directorul companiei taiwaneze Gold Apollo, a declarat că pagerele care au explodat în Liban au fost fabricate de o altă companie, care are licență pentru a folosi marca sa. (Foto: AP)

Contextul geopolitic al exploziilor

Exploziile din Liban au avut loc într-un moment de tensiuni sporite între Israel și Hezbollah, pe fondul conflictului în curs dintre Israel și Hamas. Hezbollah, o grupare susținută de Iran și care se opune ferm operațiunilor militare israeliene în Gaza, a promis răzbunare pentru aceste atacuri. Deși Israelul nu a comentat direct despre aceste explozii, surse din SUA și Orientul Mijlociu indică faptul că Israelul ar putea fi în spatele atacurilor, ceea ce agravează tensiunile din regiune.

Situația a generat temeri tot mai mari că tensiunile dintre Israel și Liban ar putea escalada într-un conflict total, mai ales în contextul în care Hezbollah și armata israeliană au fost implicate în atacuri transfrontaliere de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.

Implicațiile economice și juridice ale anchetei

Pe lângă implicațiile geopolitice, ancheta privind exploziile din Liban atrage atenția și asupra responsabilității companiilor implicate în lanțul de producție și distribuție a acestor pagere. Ministerul Afacerilor Economice din Taiwan a anunțat că Gold Apollo a exportat 260.000 de pagere în perioada 2022-2024, majoritatea către piețele europene și americane, fără incidente similare raportate. Investigațiile continuă să stabilească dacă aceste pagere au fost modificate de o terță parte, cine a orchestrat aceste modificări și cum au ajuns dispozitivele în mâinile Hezbollah.

Cazul scoate în evidență complexitatea lanțurilor de aprovizionare globale și vulnerabilitățile în utilizarea produselor de consum în scopuri militare sau teroriste. Ancheta este încă în desfășurare, iar autoritățile din mai multe țări sunt implicate în a descoperi adevărata origine a pagere-lor explozive și modul în care acestea au fost distribuite și utilizate.