Cinci cele mai vechi limbi vorbite de pe Pământ

de: Cojocaru Cristian
18 02. 2024

Limba este unul dintre pilonii fundamentali ai civilizației umane, servind ca un canal pentru comunicare, autoexprimare și conservarea culturii și istoriei. De-a lungul istoriei, limbile au apărut, au evoluat și uneori au dispărut, lăsând în urmă o tapiserie de diversitate lingvistică. În caz că te întrebi și tu care sunt cele mai vechi limbi vorbite de pe Pământ, mai jos poți descoperi un top cinci al acestora.

Tamil este o mărturie a rădăcinilor străvechi ale limbii din subcontinentul indian. Datând din aproximativ 300 î.Hr., tamila este cea mai veche limbă non-sanscrită confirmată, originară din India. Geneza sa este evidentă în inscripțiile de pe ceramică și pereții peșterilor, iar tradiția sa literară este exemplificată în Tolkāppiyam, cea mai veche piesă cunoscută din literatura tamilă din secolul I î.Hr. Ca limbă dravidiană, tamila își găsește fortăreața în sudul Indiei și în Sri Lanka, lăudându-se cu o bogată moștenire literară și un statut clasic recunoscut de guvernul indian. Astăzi, tamila rezonează cu aproximativ 75 de milioane de vorbitori din Tamil Nadu, Sri Lanka, Singapore și Malaezia, întruchipând secole de expresie culturală și identitate.

Greaca, o piatră de temelie a civilizației occidentale, apare ca cea mai veche limbă indo-europeană vie atestată. Urmărindu-și rădăcinile cel puțin în secolul al XVI-lea î.Hr., evoluția Greciei se desfășoară prin diferite etape istorice, de la greaca miceniană la greaca modernă. Contribuțiile sale la literatură, filozofie, știință și artă sunt profunde, cu lucrări fundamentale precum Iliada, Odiseea și gândirile filozofice ale lui Platon și Aristotel modelând discursul intelectual de milenii. Vorbită de aproximativ 13 milioane de oameni, în principal în Grecia și Cipru, greaca este o mărturie vie a moștenirii de durată a culturilor antice.

Ebraica, printre cele mai vechi limbi semitice, are o semnificație sacră împletită cu moștenirea religioasă și culturală. Datând din secolul al X-lea î.Hr., renașterea ebraică la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea de către mișcarea sionistă a dat o nouă viață acestei limbi străvechi. Ca limbă a Bibliei ebraice, ebraica deține un statut venerat printre evrei, creștini și musulmani deopotrivă. Astăzi, aproximativ 9 milioane de vorbitori, predominant în Israel și în diaspora evreiască, continuă să susțină ebraica ca simbol al identității culturale și al conexiunii spirituale.

Vezi și: Cele mai vechi limbi din lume care continuă să fie vorbite și în zilele noastre

De când datează cele mai vechi limbi vorbite

Chineza, cu o istorie de peste 3.000 de ani, apare ca cea mai veche limbă scrisă continuu din lume. De la oasele oracolului folosite pentru divinație în China antică până la caracterele complexe ale scrisului său modern, chineza reprezintă un mozaic al evoluției lingvistice. Mandarina, cea mai vorbită varietate, servește ca limbă oficială a Chinei, Taiwanului și Singapore, unind peste 1,3 miliarde de vorbitori sub o umbrelă lingvistică comună. Interacțiunea complicată a sunetului și a sensului în sistemul său de scriere reflectă profunzimea culturii și civilizației chineze.

Sanskrita, cea mai veche limbă indo-europeană cu o înregistrare scrisă, simbolizează esența antichității lingvistice. Datând din jurul anului 1500 î.Hr., influența sanscritei pătrunde în textele indiene antice, cum ar fi Vedele, Upanishad-urile și Bhagavad Gita. Statutul său clasic recunoscut de guvernul indian subliniază semnificația sa de durată în domeniile religios, academic și literar. Moștenirea sanscritei se extinde dincolo de granițele subcontinentului indian, modelând vocabularul și conceptele limbilor din întreaga lume.

Vezi și: Cât de veche este limba pe care o vorbim, de fapt: concluzia surprinzătoare a cercetătorilor

În mozaicul limbilor umane, aceste limbi străvechi stau ca relicve vii ale moștenirii noastre colective. De la tradițiile literare vibrante ale tamilei până la adâncurile filozofice ale greacăi, de la scripturile sacre din ebraică până la caracterele complicate ale chinezei și de la înțelepciunea atemporală a sanscritei, aceste limbi continuă să ne îmbogățească înțelegerea trecutului, în timp ce trasează un curs pentru viitorul. În calitate de custozi ai diversității lingvistice, onorăm și păstrăm aceste limbi străvechi, asigurându-ne că vocile lor rezonează pentru generațiile viitoare.