Cetatea Bănița, interzisă turiștilor: Unul dintre cele mai periculoase monumente din Europa

de: Ozana Mazilu
02 09. 2024
Cetatea Bănița

Cetatea Bănița, un important monument istoric din România, este una dintre fortificațiile dacice care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. Deși are o valoare istorică inestimabilă, accesul la cetate este interzis turiștilor din cauza pericolului ridicat. Situată în Munții Orăștiei, această cetate este considerată unul dintre cele mai periculoase monumente din Europa, datorită terenului abrupt și lipsei unor trasee amenajate.

O fortificație de pe vremea lui Burebista

Cetatea Bănița a fost ridicată în timpul regelui dac Burebista și a fost refăcută ulterior de regele Decebal. Este una dintre cele șase cetăți dacice din Munții Orăștiei, toate fiind incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Situată în județul Hunedoara, cetatea avea un rol strategic crucial în apărarea Daciei împotriva invaziilor romane. Rolul său principal era de a bloca accesul pe drumul ce ducea spre Sarmizegetusa Regia, capitala regatului dac.

Fortificația de la Bănița a fost distrusă în anul 106, în timpul războaielor dintre daci și romani. Chiar și așa, rămășițele sale impresionează prin structura militară complexă, care include ziduri înalte, turnuri de observație, platforme de luptă și un val de apărare. Poziția sa strategică permitea controlul asupra Văii Jiului și a Pasului Vulcan, fiind un punct de apărare esențial pentru daci.

Accesul dificil și periculos descurajează turiștii

Accesul la Cetatea Bănița este extrem de dificil și riscant. Turiștii care ajung în Valea Jiului, pe DN 66, dinspre Țara Hațegului, pot observa de la distanță stânca impunătoare pe care a fost construită cetatea. Însă, pe măsură ce se apropie, drumul devine tot mai dificil. Cel mai scurt traseu spre cetate trece prin spatele unei cabane cunoscute sub numele de Peștera Bolii. Accesul în cetatea dacică se face doar prin zona nord-vestică, dar drumul este nemarcat, greu de găsit și periculos, mai ales pentru cei care nu cunosc locurile. Zona este abruptă și plină de vegetație, ceea ce face ca turiștii să se poată rătăci ușor.

O tânără din Deva, care a încercat să ajungă la cetate, a descris experiența sa pentru Adevărul: „Ni s-a spus să nu mergem, pentru că riscăm să ne rătăcim, nefiind amenajat vreun traseu spre cetate. Am urcat abrupt ținându-ne de copaci, pietre și rădăcini. Pe deal nu am găsit decât câteva pietre, vreo două steaguri agățate de crengi și priveliștea Văii Jiului și a țării Hațegului. La întoarcere ne-am rătăcit de mai multe ori, ajungând pe marginea prăpastiei. A fost o experiență obositoare.”

Consiliul Județean Hunedoara, care administrează cetatea, nu recomandă accesul pe situl dacic din cauza pericolelor implicate. Deși cetatea Bănița face parte din patrimoniul UNESCO de peste 20 de ani, nu există încă un plan concret pentru reabilitarea zonei și introducerea acesteia în circuitul turistic. În lipsa unor trasee amenajate și a unor măsuri de siguranță, accesul va rămâne interzis, protejând astfel vizitatorii de riscurile asociate unei aventuri în această cetate istorica.