Cercetătorii, intrigați de un curent de aer din interiorul lui Jupiter: Ce secrete ascunde planeta

de: Ozana Mazilu
17 03. 2024

Jupiter este iconic, cu vârtejuri de apă și vapori de amoniac care îi caracterizează suprafața exterioară, dar și cu Pata Roșie Gigant, o furtună uriașă care se întinde pe suprafața sa.

Secretele lui Jupiter

Dar misterele sale sunt numeroase – cum ar fi câmpul său magnetic straniu și asimetric, care are o zonă puternică de magnetism în zona sa numită „Pata Albastră Mare” – albastru pentru că așa este codificat în hărțile care urmăresc câmpul magnetic.

Într-un efort de a înțelege mai bine câmpul magnetic al planetei, o echipă de cercetători americani de la Universitatea Harvard, California Institute of Technology, NASA și Southwest Research Institute din San Antonio, Texas, a studiat un curent atmosferic – un curent de mare viteză în atmosfera gigantului gazos – în Pata Albastră Mare. Concluzia lor? Este un sistem dinamic care fluctuează la fiecare patru ani sau cam așa ceva.

Cercetări Profunde Cercetătorii și-au detaliat descoperirile într-un nou articol publicat în revista științifică Nature. Analiza se bazează pe datele colectate de sonda Juno a NASA, care a observat și adunat informații despre gigantul gazoas începând cu anul 2016.

Ce spun oamenii de știință

Deoarece acest curent, care pare să conducă Pata Albastră Mare, fluctuează la fiecare patru ani, oamenii de știință cred că aceasta înseamnă că există un comportament fluctuant al undelor în interiorul de hidrogen al planetei.

„Câmpurile magnetice planetare oferă o fereastră spre dinamica, în mare parte inaccesibilă, a interiorului profund al unei planete”, scriu oamenii de știință.

Mai multe date de la Juno ar putea rezolva mai detaliat tipul specific de undă și cum funcționează aceasta în timp ce interacționează cu câmpul magnetic al planetei.

Alte descoperiri ale lui Juno au oferit o imagine mai completă a atmosferei lui Jupiter, împreună cu imagini uimitoare ale aurorilor și sateliților săi precum Europa, Ganymede și Io. Juno se află acum într-o misiune extinsă pentru a captura mai multe date, ceea ce ar trebui să ne ajute să cunoaștem mai bine cea mai mare planetă din vecinătatea noastră.