Cercetătorii avertizează: Substanțele chimice „veșnice” pot fi absorbite prin piele. Riscurile pentru sănătate
Un nou studiu a confirmat pentru prima dată că diverse substanțe chimice „veșnice”, cunoscute sub numele de per- și polifluoroalchil (PFAS), pot fi absorbite în fluxul sanguin prin contactul cu pielea. Aceste substanțe sintetice, rezistente la degradare, sunt omniprezente în produse precum vase de gătit, ambalaje alimentare, mobilier, adezivi și îmbrăcăminte, fiind apreciate pentru rezistența lor la căldură, pete, ulei, grăsime și apă.
Studii asupra pielii umane cultivate în laborator
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, au utilizat modele de piele umană cultivate în laborator pentru a investiga dacă PFAS pot pătrunde în organism prin piele. Aceste modele sunt țesuturi multilayer care imită pielea umană normală. Ei au aplicat mostre de PFAS pentru a vedea proporția absorbită, neabsorbită sau reținută în modelele de piele.
Rezultatele studiului au arătat că din cele 17 tipuri de PFAS testate, 15 au demonstrat o absorbție dermică substanțială, ceea ce înseamnă că cel puțin 5% din doza de expunere a fost absorbită. Pentru acidul perfluorooctanoic (PFOA), cel mai reglementat PFAS, doza de expunere absorbită a fost de 13,5%, iar 38% din doza aplicată a fost reținută în piele, sugerând că reținerea prelungită în piele ar putea duce la o absorbție mai mare în sânge pe termen lung.
Riscuri și implicații pentru sănătate
Dr. Oddný Ragnarsdóttir, autor principal al studiului, a explicat că capacitatea acestor substanțe de a fi absorbite prin piele a fost anterior respinsă deoarece moleculele sunt ionizate.
„Sarcina electrică care le conferă capacitatea de a respinge apa și petele a fost considerată incapabilă să treacă prin membrana pielii. Studiul nostru arată că această teorie nu este întotdeauna valabilă și că, de fapt, absorbția prin piele ar putea fi o sursă semnificativă de expunere la aceste substanțe chimice nocive”.
Cercetările au arătat că absorbția chimică este corelată cu lungimea lanțului de carbon al substanței. Substanțele cu lanțuri de carbon mai lungi au avut niveluri de absorbție mai mici, în timp ce cele cu lanțuri mai scurte, utilizate pentru a înlocui PFAS cu lanțuri mai lungi precum PFOA, au fost mai ușor de absorbit. De exemplu, acidul perfluoropentanoic (PFPeA) a fost de patru ori mai ușor de absorbit decât PFOA.
„Acest studiu ne ajută să înțelegem cât de importantă poate fi expunerea la aceste substanțe chimice prin piele și care structuri chimice ar putea fi cel mai ușor absorbite”, a explicat profesorul Stuart Harrad, co-autor al studiului și membru al Școlii de Geografie, Științe ale Pământului și Mediului de la Universitatea din Birmingham.
„Aceasta este importantă deoarece vedem o schimbare în industrie către substanțe chimice cu lanțuri mai scurte, deoarece acestea sunt considerate mai puțin toxice – cu toate acestea, compromisul ar putea fi că absorbim mai multe dintre ele, așa că trebuie să știm mai multe despre riscurile implicate”.
Descoperirile acestui studiu subliniază necesitatea unei mai bune înțelegeri a riscurilor implicate în expunerea la PFAS și a modului în care acestea pot fi absorbite prin piele. Cercetările viitoare vor trebui să investigheze impactul pe termen lung al acestor substanțe chimice asupra sănătății umane și să evalueze eficacitatea reglementărilor actuale pentru a proteja publicul de potențialele efecte nocive.