Cele mai bune 20 de muzee din lume pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată în viață

de: Ozana Mazilu
29 06. 2024
Top 20 de muzee din lume pe care trebuie să le vizitezi. (Imagine reprezentativă generată cu ajutorul AI)

Oriunde te-ai afla în lume, vei găsi un muzeu. Muzeele sunt locuri magice care oferă o fereastră către istoria și cultura lumii. De la picturi de neratat la minunății tehnologice și schelete preistorice, acestea oferă un spațiu unde te poți imersa în artă, știință și istorie. Iată 20 dintre cele mai bune muzee din lume pe care să le adaugi pe lista ta de călătorii.

Muzeul Luvru, Paris

Muzeul Luvru, Paris, Franța.

Cel mai vizitat muzeu din lume este Muzeul Luvru din Paris, cu peste 7 milioane de vizitatori anual. Locul doi este ocupat de Muzeele Vaticanului din Vatican, cu peste 5 milioane de vizitatori, iar pe locul trei se află Muzeul de Istorie Naturală din Londra, cu puțin peste 4,5 milioane de vizitatori. Se pare că Europa este punctul fierbinte pentru cele mai vizitate muzee!

Muzeul Acropolei, Atena

Muzeul Acropolei, Atena, Grecia.

Datând din anii 1880, Muzeul Acropolei original era situat pe Acropole, însă actuala clădire modernă și aerisită a fost deschisă în iunie 2009. Proiectată de arhitectul elvețian Bernard Tschumi, în colaborare cu arhitectul grec Michael Photiadis, muzeul este plin de artefacte și permite vizitatorilor să se plimbe deasupra unor cartiere antice conservate și excavate, admirând obiecte care datează din secolul 5 î.Hr.

Muzeul Mormintelor Regale din Sipán, Chiclayo, Peru

Muzeul Mormintelor Regale din Sipán, Chiclayo, Peru.

O clădire roșie și triunghiulară impresionantă, Muzeul Mormintelor Regale din Sipán a fost fondat în 2002 pentru a adăposti mormintele regale descoperite în 1987 de arheologul peruan Walter Alva și echipa sa. Considerate unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din America de Sud, mormintele oferă informații valoroase despre cultura Moche, practicile de înmormântare și ierarhia socială. Vizitatorii pot admira bijuterii, ceramică, textile și unelte folosite în Peruul antic.

Muzeul Apartheidului, Johannesburg

Muzeul Apartheidului, Johannesburg, Africa de Sud.

Un loc de neratat în Johannesburg, Muzeul Apartheidului a fost primul de acest fel când a fost deschis în 2001. A devenit rapid unul dintre cele mai informative muzee ale țării, dedicat ilustrării istoriei și impactului apartheidului în Africa de Sud, din 1948 până la începutul anilor 1990. Cu 21 de săli de expoziție, muzeul oferă scene și expuneri tulburătoare de filme, fotografii și artefacte, precum și expoziții despre viața și înțelepciunea lui Nelson Mandela.

Muzeul Național de Istorie și Cultură Afro-Americană, Washington, D.C.

Muzeul Național de Istorie și Cultură Afro-Americană, Washington, D.C, SUA.

Ideea pentru acest muzeu a fost propusă pentru prima dată în 1915 de veterani afro-americani ai Războiului Civil, cu peste 100 de ani înainte de a deveni realitate și de a se deschide ca parte a Institutului Smithsonian în 2016. Este singurul muzeu național dedicat documentării experienței afro-americane, găzduind peste 40.000 de obiecte legate de viața, arta, istoria și cultura afro-americană.

Muzeul Van Gogh, Amsterdam

Muzeul Van Gogh, Amsterdam, Olanda.

Un artist universal cunoscut, Vincent van Gogh a produs aproape 900 de picturi și peste 1.100 de lucrări pe hârtie în timpul vieții sale. Deschis în 1973, Muzeul Van Gogh din Amsterdam găzduiește cea mai mare colecție din lume de lucrări ale lui van Gogh, cu peste 200 de picturi, 500 de desene și 700 de scrisori. Pe lângă operele originale ale lui van Gogh, galeria include și lucrări ale contemporanilor săi, precum și ale celor influențați de el.

Musée Rodin, Paris

Musée Rodin, Paris, Franța.

Unul dintre cei mai renumiți sculptori din lume, Auguste Rodin și-a petrecut ultimii ani de viață la Hôtel Biron. După moartea sa în 1917, Rodin și-a donat întreaga colecție statului francez, care a transformat Hôtel Biron în Musée Rodin în 1919. Grădinile extinse ale hotelului sunt locul perfect pentru cele mai faimoase sculpturi ale lui Rodin, precum „Gânditorul”, „Sărutul” și „Porțile Iadului”, în timp ce conacul în sine găzduiește desene și fotografii ale artistului.

Muzeele Vaticanului, Vatican

Muzeele Vaticanului, Vatican.

Unele dintre cele mai faimoase muzee din lume, Muzeele Vaticanului au fost fondate de Papa Iulius II la începutul secolului al 16-lea. Cuprind o colecție de galerii, capele și muzee în interiorul Vaticanului, cu Capela Sixtină drept una dintre cele mai renumite caracteristici, celebră pentru tavanul pictat de Michelangelo.

Galeria Uffizi, Florența

Galeria Uffizi, Florența, Italia.

Un alt sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Galeria Uffizi a fost inițial construită în secolul al 16-lea ca birouri administrative (sau „uffizi”) pentru magistrații florentini. Treptat, etajele superioare au fost transformate într-un muzeu pentru a expune colecția extinsă de artă a familiei Medici. Vizitatorii pot admira o colecție extraordinară de artă renascentistă și barocă, cu lucrări ale unor artiști celebri precum Botticelli, ale cărui „Nașterea lui Venus” este una dintre piesele de rezistență.

Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg

Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg, Rusia.

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg deține cea mai mare colecție de picturi din lume, cu peste 3 milioane de artefacte care datează din Epoca de Piatră până la începutul secolului 20. Include lucrări ale unor artiști iconici precum Leonardo da Vinci, Rembrandt și Michelangelo. Fostă reședință a Țarilor ruși, a fost prima galerie de artă din Rusia când a fost deschisă de Ecaterina cea Mare în 1764, devenind unul dintre cele mai vechi muzee din lume.

Aceste muzee, fiecare cu povestea și unicitatea sa, oferă o privire profundă asupra bogăției culturale și istorice a lumii. Fie că ești un pasionat de artă, istorie sau știință, aceste instituții de renume mondial îți vor oferi experiențe de neuitat. Adaugă-le pe lista ta de călătorii și descoperă magia pe care o oferă aceste muzee incredibile.