Cele mai bune 10 filme romantice din toate timpurile
Iubirea a fost întotdeauna subiectul artei, fie că vorbim despre picturi, poezii sau muzică – și filmul nu face excepție. De la începuturile sale, cinematografia a inclus povești de dragoste în numeroasele sale narațiuni pe care a încercat să le spună și să le reimagineze pe marele ecran.
Aceste filme romantice arată cu siguranță unele dintre cele mai mari povești de dragoste spuse vreodată.
10. Moonstruck (1987)
Moonstruck este un film foarte îndrăgit din anii ’80, plasat în comunitatea italiano-americană din Brooklyn. Aici, pragmatică de obicei, Loretta Castorini (Cher) acceptă o cerere în căsătorie de la iubitul său plictisitor, dar de încredere, Johnny Cammareri (Danny Aiello). Cu toate acestea, când îl întâlnește pe fratele său mai mic, înstrăinat, Ronny (Nicolas Cage), se îndrăgostește neașteptat. Mai târziu, află că nu este singura din familie care se confruntă cu relații complicate și sentimente încurcate.
Regizat de Norman Jewison, Moonstruck este o celebrare amuzantă și surprinzător de perspicace a iubirii și a tot haosului care vine odată cu ea. Cher și Cage fură spectacolul cu chimia lor electrică, oferind performanțe de neuitat care stabilesc tonul pentru restul filmului. În special, Cage strălucește ca pasionatul Ronny, reamintind spectatorilor că iubirea trebuie să fie imperfectă.
9. The Notebook (2004)
Cea mai populară adaptare a unui roman de Nicholas Sparks, The Notebook este o dramă romantică sfâșietoare care spune povestea de dragoste a lui Allie Hamilton (Rachel McAdams) și Noah Calhoun (Ryan Gosling), doi tineri îndrăgostiți din medii sociale diferite în Carolina de Sud a anilor ’40. Povestea lor de dragoste pasională este întreruptă brusc de părinții bogați ai lui Allie, care dezaprobă statutul social inferior al lui Noah. Ani mai târziu, Allie este logodită cu un avocat de succes pe nume Lon (James Marsden), dar când află că Noah a restaurat casa veche pe care i-a promis că o va repara pentru ea, îl vizitează, reaprinzându-și romanța.
8. When Harry Met Sally (1989)
Pot bărbații și femeile să fie doar prieteni? When Harry Met Sally încearcă să răspundă la această întrebare prin povestea a doi oameni care se întâlnesc într-o călătorie cu mașina de la Chicago la New York după absolvirea colegiului. Harry Burns (Billy Crystal) și Sally Albright (Meg Ryan) inițial nu se plac unul pe celălalt, dar sentimentele lor se schimbă în următorul deceniu prin întâlniri sporadice. O schimbare de carieră, câteva despărțiri și mai multe petreceri mai târziu, chimia innegabilă dintre Harry și Sally se infiltrează în prietenia lor platonică.
7. Pride & Prejudice (2005)
Pride & Prejudice este o adaptare frumoasă a romanului clasic omonim al lui Jane Austen, centrată pe membrii familiei Bennet, în special pe Elizabeth Bennet (Keira Knightley), cu voință puternică. Fiind fiica cea mare, părinții săi încep să o preseze să găsească un soț potrivit, iar ea este sceptică până când îl întâlnește pe domnul Darcy (Matthew Macfadyen). Prima lor întâlnire este plină de neînțelegeri și dispreț reciproc, derivat din răceala lui Darcy și judecățile rapide ale lui Elizabeth. Cu toate acestea, pe măsură ce interacționează mai mult, încep să vadă dincolo de prejudecățile inițiale.
6. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Regizorul Michel Gondry’s Eternal Sunshine of the Spotless Mind îmbină romantismul și science fiction-ul în moduri captivante și sfâșietoare prin povestea lui Joel Barish (Jim Carrey) și Clementine Kruczynski (Kate Winslet). Deși filmul începe cu ei întâlnindu-se ca străini într-un tren, spectatorii află mai târziu că sunt doi foști iubiți care au decis să se șteargă unul pe celălalt din amintiri după o despărțire dureroasă.
5. Portrait of a Lady on Fire (2019)
Portrait of a Lady on Fire este o dramă romantică profund emoționantă care se desfășoară pe o insulă îndepărtată din Bretania la sfârșitul secolului al XVIII-lea, unde Marianne (Noémie Merlant) a fost angajată să creeze un portret de nuntă al lui Héloïse (Adèle Haenel). Tânăra pictoriță și mireasa reticentă fac plimbări lungi împreună, Héloïse nefiind conștientă că Marianne trebuie să o observe ziua și să o picteze în secret noaptea. Când cele două încep să se îndrăgostească, sunt dureros de conștiente de cât de puțin timp au înainte de nunta lui Héloïse.
4. Before Sunrise (1995)
Prima parte a trilogiei renumite Before a regizorului Richard Linklater, Before Sunrise este o dramă romantică cu o premisă aparent simplă. Povestea începe într-un tren care călătorește prin Europa, unde călătorul american Jesse (Ethan Hawke) și studenta franceză Céline (Julie Delpy) încep o conversație. Jesse se îndreaptă spre Viena pentru a lua un zbor înapoi în SUA, în timp ce Céline se îndreaptă spre Paris. Atrași unul de celălalt, decid pe o impuls să coboare la Viena și să petreacă noaptea explorând orașul împreună.
3. Titanic (1997)
Titanic este un film care nu are nevoie de introducere. Blockbuster-ul regizorului James Cameron este un film epic de dragoste și dezastru care amestecă evenimente istorice cu o poveste de dragoste fictivă plasată pe fundalul voiajului inaugural nefericit al RMS Titanic. Filmul spune povestea lui Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet), o femeie din înalta societate logodită cu bogatul, dar arogantul Cal Hockley (Billy Zane). Rose, care se simte prinsă în viața sa privilegiată, dar sufocantă, îl întâlnește pe Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), un artist fără bani care îi prezintă o lume de libertate și aventură, pe navă. Romantismul lor înflorește, doar pentru a se sfârși tragic când apare un aisberg și scufundă nava.
2. In the Mood For Love (2000)
Unul dintre cele mai bune filme din colecția Criterion, In the Mood for Love este capodopera regizorului Wong Kar-wai. Plasat în Hong Kong-ul anilor ’60, se concentrează pe doi vecini, dl. Chow (Tony Leung) și dna. Chan (Maggie Cheung), care formează o legătură neașteptată după ce suspectează că soții lor au o aventură. Amândoi sunt prinși în căsătorii fără iubire și găsesc confort în compania celuilalt, dar promit să își păstreze relația platonică pentru a evita să cadă în aceeași situație ca partenerii lor infideli. Întâlnirile lor frecvente și casuale evoluează în momente împărtășite de înțelegere tăcută și emoții nespuse, dar păstrează o distanță încăpățânată, în ciuda faptului că evident se îndrăgostesc unul de celălalt.
1. Casablanca (1942)
„Vom avea întotdeauna Parisul”. Casablanca este un film dramatic romantic atemporal regizat de Michael Curtiz. Filmul plin de citate memorabile este menționat constant nu doar ca cel mai bun din gen, ci și ca unul dintre cele mai mari filme realizate vreodată. Plasat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, filmul din 1942 se concentrează pe Rick Blaine (Humphrey Bogart), un expatriat american cinic care deține un club de noapte și un cazinou. Când Ilsa Lund (Ingrid Bergman), o fostă iubită, intră în clubul său cu soțul ei, Victor Laszlo (Paul Henreid), distanța atent menținută de Rick se destramă.