Cel mai rar animal marin din lume: De ce este pe cale de dispariție, conform cercetătorilor

de: Ozana Mazilu
08 07. 2024

Cel mai periclitat mamifer marin din lume este unul despre care mulți oameni nu au auzit, dar doar câteva exemplare de vaquita mai există pe planetă.

Cel mai rar mamifer marin

Găsite doar în partea superioară a Golfului California, pe coasta de vest a Mexicului, aceste animale au ajuns să mai fie doar cateva.

Rezultatele din ultimul sondaj anual au relevat că doar între șase și opt indivizi au fost observați, în scădere de la cei opt până la treisprezece văzuți cu un an înainte.

Animalele Vaquitas, cei mai mici membri ai familiei cetaceelor – care include balenele și delfinii – au fost descoperite doar în anii 1950, fiind identificate pentru prima dată de biologul marin Kenneth Norris folosind doar un craniu adus de valuri pe plajă.

Pe lângă dimensiunea lor redusă, sunt și foarte misterioase, petrecând majoritatea timpului sub valuri în perechile și evitând comportamentele spectaculoase precum salturile și ieșirile la suprafață. Acest lucru nu doar că le-a ținut ascunse de privirea umană aparent timp de mii de ani, dar face și foarte dificil să se știe exact câte exemplare mai rămân.

De ce este în pericol

Cu toate acestea, habitatul lor limitat, în apele calde ale golfului, le face și predispuse să se prindă în plasele de pescuit, cortine lungi de plasă etc. Când vaquitas se încurcă în plase, nu pot ajunge la suprafață pentru a respira și astfel se îneacă.

În Golful California, multe dintre plasele de pescuit sunt amplasate ilegal pentru a prinde o altă specie aflată în pericol, totoaba – un pește prins pentru vezica sa înotătoare, foarte căutată în China.

Plasele de pescuit pentru creveți albaștri sunt, de asemenea, responsabile pentru un număr de victime în rândul vaquitas.

Totuși, în ultimii ani, guvernul mexican a înființat o zonă protejată – Zona de Toleranță Zero (ZTA) – unde pescuitul este complet interzis în încercarea de a salva specia. Dr. Barbara Taylor, liderul sondajului, a declarat: „Deși aceste rezultate sunt îngrijorătoare, zona sondată reprezintă doar 12% din totalul zonei în care au fost observate vaquitas în 2015. Deoarece vaquitas se deplasează liber în Refugiul Vaquita, trebuie să extindem zona, folosind detectarea acustică pentru a determina unde se duc. Vaquitas din afara sanctuarului vor avea nevoie de protecție împotriva plaselor de pescuit care încă mai sunt utilizate”.

Echipa a declarat că va extinde acum studiul până în iulie și august.