Cel mai mare depozit de hidrogen din lume. Unde a fost descoperit, ce înseamnă pentru omenire

de: Iulia Kelt
15 03. 2024

Cel mai mare flux natural de hidrogen gazos descoperit vreodată a fost detectat pătrunzând printr-un bazin de apă adâncă într-o mină de crom din Albania.

Hidrogenul, o alternativă viabilă pentru diminuarea efectului de seră

Cercetătorii au declarat că depozitul ar putea deschide calea către noi modalități mai curate de captare a hidrogenului pentru utilizarea lui pe post de combustibil curat.

Hidrogenul gazos a fost mereu considerat o alternativă la combustibilii fosili deoarece poate fi ars fără a elibera gaze cu efect de seră.

Cu toate acestea, până în prezent, fluxurile naturale de hidrogen au fost greu de găsit, iar resursa era în mod normal produsă din gaz natural printr-un proces care consumă energie și emite dioxid de carbon.

În plus, în ciuda faptului că se știa că hidrogenul joacă un rol cheie în susținerea vieții în adâncurile crustei Pământului, oamenii de știință au presupus că reactivitateaîmpiedică acumularea în depozite subterane.

1992, anul care a schimbat totul

Toate acestea au început să se schimbe atunci când un gaz inflamabil a fost detectat pentru prima dată în mina Bulqizë din Albania în 1992.

Exploziile mari din 2011, 2017 și 2023 au alimentat suspiciunile potrivit cărora gazul inodor era într-adevăr hidrogen, iar cercetătorii au determinat acum că mina ar putea sta deasupra unei falii care conține între 5.000 și 50.000 de tone ale acestei resurse prețioase.

„Studiul nostru dezvăluie o rată mare de emisii de hidrogen geologic aproape pur, sugerând potențialul pentru o nouă sursă primară de energie extractabilă”, au scris cercetătorii, în studiul lor.

În mod absolut interesant, mina Bulqizë este situată într-o porțiune de rocă bogată în fier cunoscută sub numele de ofiolit, care este renumită pentru că genereazî hidrogen pe măsură ce reacționează cu apa și a fost asociată cu alte fluxuri de hidrogen în alte părți ale lumii.

Autorii studiului speculează, astfel, că mai pot exista alte depozite semnificative de hidrogen natural sub alte aflorimente de ofiolit în alte locații.

„Realizăm că ofiolitele, care sunt roci ale mantalei de pe crusta oceanică abductată pe continente, nu numai că are darul de a constitui roci sursă eficiente, dar au și potențialul de a găzdui rezervoare de gaz de înaltă calitate, bogate în H2”, concluzionează oamenii de știință.