Cel mai bătrân om din România a împlinit 111 ani: A fost veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial
Ilie Ciocan, cel mai vârstnic om din România, a sărbătorit marți, 28 mai, vârsta de 111 ani.
Născut în anul 1913, când România era condusă de regele Carol I și Primul Război Mondial nu începuse încă, Ilie Ciocan trăiește în județul Vâlcea, în comuna Galicea, satul Bratia Vale. Longevitatea sa remarcabilă a fost omagiată de Ministerul Apărării, care i-a transmis urări de sănătate și recunoștință pe pagina de Facebook a instituției.
A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial
Ilie Ciocan a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, între anii 1941 și 1945, participând pe Frontul de Est, la Odessa și Cotul Donului.
„Cât am fost pe front am luptat ca țara să fie liberă și independentă”, a declarat el cu mândrie.
„Am fost încorporat în anul 1935 la Regimentul 6 Artilerie Pitești. În perioada 1941-1945 am participat în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca servant la tun și curier, pe Frontul de Est, la Odessa și Cotul Donului”.
Printre amintirile sale din război, Ilie Ciocan a povestit despre rolul său crucial în aprovizionarea cu muniție.
„Când rămâneam fără muniție, eu eram cel care plecam la aprovizionare, mergeam călare câte o zi și jumătate, până la depozitul de muniție. Nu-mi era frică de inamic. Calul meu m-a scăpat de fiecare dată, era credincios, necheza și scutura din cap în semnul crucii de trei ori, parcă se ruga să nu se întâmple ceva rău cu noi. Se târa și în genunchi ca să ieșim teferi din nămol, din lupte. Calul meu mi-a fost cea mai apropiată ființă în război și care m-a protejat ca un «scut divin»”, a spus el.
Un județ al longevității
Vâlcea, județul în care locuiește Ilie Ciocan, este cunoscut pentru speranța de viață ridicată, care depășește 81 de ani, fiind singurul județ din România unde acest indicator trece de 80 de ani. Bucureștiul se află pe locul al doilea, cu o speranță de viață de 78 de ani. Comuna Galicea, unde locuiește Ilie Ciocan, este renumită pentru longevitatea locuitorilor săi, având câteva persoane trecute de o sută de ani la o populație de 3.300 de locuitori.
Ilie Ciocan rămâne un simbol al rezistenței și curajului, atât prin anii săi de viață cât și prin sacrificiile făcute în timpul războiului. Cazul său este un exemplu inspirator pentru toți românii, arătând că spiritul de luptă și devotamentul pentru țară pot aduce recunoaștere și respect chiar și la vârste înaintat