Cea mai tare iluzie optică! Câte fețe vezi în imagine? Ai 10 secunde la dispoziție să le găsești

de: Vieriu Ionut
17 07. 2024

Astăzi am pregătit pentru voi o iluzie optică foarte interesantă, care vă va pune la încercare atenția și modul în care vedeți lucrurile. În imaginea de mai sus există mai multe fețe. Le puteți vedea pe toate în doar 10 secunde?

Puteți observa fețele din această iluzie optică?

Probabil ai văzut deja o mulțime de iluzii optice, dar aceasta este cu adevărat una spectaculoasă. Pictura de mai sus este creată de artistul ucrainean Oleg Shupliak. El creează lucrări de peste 30 de ani, iar internetul nu se satură de ele.

„Iluziile optice ale lui Oleg Shupliak te vor obliga să te uiți la ele mult timp, nu pentru cât de strălucitor sunt create, ci pentru ceea ce conține fiecare iluzie”, se arată în biografia oficială a artistului.

La prima vedere, majoritatea iluziilor lui Shupliak arată ca niște reprezentări abstracte ale fețelor. Dar priviți puțin mai atent și veți vedea că de fapt vă uitați la cu totul altceva.

Născut în 1967, Shupliak este membru al Uniunii Naționale a Artiștilor din Ucraina din 2000, iar lucrările sale au fost expuse în galerii din întreaga lume. Prin urmare, câte fețe ai văzut în imaginea de mai sus?

Iluzie optică

Tipuri de iluzii optice

Iluziile optice se împart în trei categorii: iluzii fiziologice, iluzii cognitive și iluzii literale. Iluziile fiziologice apar atunci când sistemul vizual al creierului devine suprastimulat și confuz de lumină, mișcare, forme, culori, poziții sau contrast.

Iluziile cognitive apar atunci când creierul tău deduce și încearcă să înțeleagă ceea ce văd ochii tăi pe baza ipotezelor anterioare despre lumea în care trăim. Există mai multe subtipuri de iluzii cognitive, inclusiv iluzii ambigue, iluzii distorsionante, iluzii de ficțiune și iluzii paradoxale.

Iluziile literale apar atunci când două imagini sunt interpretate ca să arate ca o singură imagine. Ochii tăi văd aceste imagini separat, dar creierul le interpretează ca o singură imagine fluidă.

Lumina din jurul nostru pătrunde în ochi, activând celulele din retină, care trimite semnale electrice de-a lungul nervului optic către creier, unde este percepută o imagine.

În mod normal, creierul îndeplinește această activitate fără probleme, oferindu-ne instantaneu imagini precise ale lumii. Cu toate acestea, există ocazii când creierul nu este sigur de ceea ce vede.