Ce trebuie să știe românii despre mașinile mai vechi de 15 ani care au defecțiuni majore. Măsurile vizate de UE pentru reducerea emisiilor poluante

de: Iulia Kelt
27 03. 2024

Adio, mașini poluante în România – sau, cel puțin, așa se vrea. Noile reglementări UE vor afecta proprietarii de mașini vechi.

Proprietarii de mașini cu o vechime de peste 15 ani sunt pe cale să fie direct afectați de noile reglementări impuse de Uniunea Europeană.

Mașinile vechi, cu defecțiuni majore, pe cale să fie duse la casare

Conform acestor reglementări, mașinile cu defecțiuni majore la componente precum motorul, transmisia, frânele sau direcția vor fi etichetate drept reziduale și nu vor mai putea fi supuse unor reparații semnificative.

Acest lucru va duce, într-un final, la retragerea lor din uz prin casare, conform informațiilor pe care le avem până la momentul actual.

Această măsură face parte din pachetul „Fit for 55” al UE, care are drept obiectiv principal reducerea emisiilor cu cel puțin 55% până în anul 2030 și realizarea neutralității climatice a Uniunii Europene până în anul 2050.

Așadar, Uniunea Europeană își propune să ofere un cadru coerent și echilibrat pentru atingerea obiectivelor climatice stabilite, asigurând, în același timp, o tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social, dacă se poate spune așa.

Cu schimbările climatice nu este de glumit

Proprietarii de mașini mai vechi trebuie să fie conștienți de schimbările iminente și să ia în calcul alternative ecologice, cum ar fi achiziționarea unor mașini mai puțin poluante sau utilizarea transportului public, pentru a reduce impactul negativ asupra mediului încojutărător.

Autoritățile, la rândul lor, trebuie să ofere sprijin și informații clare cu privire la modul în care pot fi respectate noile reglementări pentru a facilita tranziția către un parc auto mai curat și mai sustenabil.

În mod absolut clar, vor exista și acei români care vor contesta măsurile, de vreme ce le vor considera, în mod greșit, privatoare de liberă alegere.

Totuși, tot ce trebuie să facem este să ne uităm un pic în jurul nostru și să observăm un lucru esențial: dacă nu facem ceva pentru a reduce efectele schimbărilor climatice, peste câteva zeci de ani s-ar putea să nu mai avem ce să salvăm.