Ce se întâmplă cu rata inflației în România, puterea de cumpărare a românilor. Avertismentul oficial de la INS

de: Alexandru Puiu
03 04. 2024

România traversează o perioadă economică plină de provocări, cu inflația ocupând un loc central în preocupările atât ale autorităților, cât și ale cetățenilor.

Recent, președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a adus vești relativ îmbucurătoare cu privire la evoluția ratei inflației, subliniind o tendință de scădere a acesteia, deși țara noastră se confruntă cu cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană.

„În ceea ce priveşte rata inflaţiei, din fericire suntem pe o curbă descendentă. O rată a inflaţiei cu două cifre, de peste 10%, probabil va fi greu de a atins în perioada următoare”, a spus Tudorel Andrei, la lansarea lucrării “Indexul Antreprenoriatului Românesc Sem. I, 2024”.

Evoluția inflației în România

Conform lui Tudorel Andrei, România se află pe o curbă descendentă în ceea ce privește inflația, cu un procent de 10,4% în 2023, sugerând că o rată a inflației cu două cifre este puțin probabilă în viitorul apropiat. Această veste vine ca un suflu de optimism, având în vedere că România a înregistrat pentru a doua lună consecutiv cea mai ridicată rată a inflației din blocul comunitar, cu un procent de 7,1% în februarie 2024.

Deși tendința este una descendentă, rata inflației încă ridicată afectează puterea de cumpărare a românilor. Inflația ridicată înseamnă o creștere a prețurilor bunurilor și serviciilor, ceea ce, pe termen lung, poate eroda economiile și poate reduce capacitatea de cheltuială a populației. Salariul mediu lunar net a înregistrat o creștere de 15,48% față de anul precedent, o veste bună pentru angajați, însă această creștere trebuie să fie suficient de mare pentru a compensa efectele inflației.

Contextul antreprenorial și perspective economice

Indexul Antreprenoriatului Românesc, cu un scor de 49 de puncte din 100 pentru semestrul I din 2024, indică un nivel moderat al sistemului antreprenorial. În acest context, birocrația și fiscalitatea rămân principalele obstacole întâmpinate de IMM-uri, cu un procent de 79,56% dintre antreprenori considerând aceste aspecte ca fiind influențe negative asupra activității.

Pe de altă parte, mai mult de o treime dintre IMM-uri (38,61%) sunt optimiste cu privire la evoluția economiei României în 2024, iar 30,57% anticipează o creștere a nivelului exporturilor față de 2023. Aceste perspective sugerează că, în ciuda provocărilor, există o bază solidă pentru creștere și dezvoltare în sectorul antreprenorial.

Deși România se confruntă cu cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană, tendința descendentă a acesteia și perspectivele economice moderat optimiste oferă un cadru pentru adaptare și creștere. Autoritățile și sectorul antreprenorial trebuie să colaboreze pentru a depăși obstacolele și a asigura o creștere economică sustenabilă, care să îmbunătățească puterea de cumpărare și să sprijine dezvoltarea afacerilor pe termen lung.