Ce pensie primești în România în funcție de tip în 2024 – limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial. Pensionarii care primesc 2.743 de lei, dar 3.924 de lei

de: Alexandru Puiu
02 12. 2024

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a prezentat un raport detaliat cu privire la situaţia pensiilor din România în luna noiembrie 2024. Potrivit acestui raport, sistemul de pensii publice trece prin schimbări semnificative, de la scăderea numărului de pensionari până la menţinerea constantă a valorii pensiei medii.

Pensiile la limită de vârstă sunt cele mai des întâlnite, urmate de pensiile anticipate şi pensiile anticipate parţiale. Articolul următor va analiza valorile pensiilor din diverse categorii, dar şi cum acestea influenţează bugetul public.

Pensiile la limită de vârstă şi pensiile anticipate în 2024

Potrivit CNPP, cele mai comune pensii sunt cele la limită de vârstă, iar în noiembrie 2024 existau 3.769.678 de pensionari care primeau acest tip de pensie. Din acest număr, 2.167.371 de persoane erau femei, iar pensia medie pentru această categorie a fost de 3.056 de lei. Această sumă reflectă contribuţiile susţinute pe parcursul vieţii active a indivizilor şi, evident, scăderea numărului de pensionari aduce o oarecare degajare asupra bugetului public.

Un alt tip de pensie des întâlnit în România este pensia anticipată, care a fost acordată unui număr de 4.378 de persoane. Valoarea medie a pensiei anticipate a fost de 3.924 de lei, fiind una dintre cele mai ridicate valori în cadrul sistemului de pensii. Acest tip de pensie permite ieşirea din câmpul muncii mai devreme, dar este condiţionată de numărul de ani de contribuţie.

Pe de altă parte, pensia anticipată parţială a fost acordată unui număr semnificativ mai mare de persoane, respectiv 86.396. Pensia medie pentru această categorie a fost de 2.743 de lei. Acest tip de pensie vine ca o soluţie pentru cei care nu îndeplinesc condiţiile pentru pensia anticipată completă, dar totuşi doresc să iasă la pensie înainte de a atinge limita de vârstă.

Pensiile de invaliditate şi pensiile de urmaş

Pe lângă pensiile la limită de vârstă şi cele anticipate, o altă categorie importantă întâlnită în raportul CNPP sunt pensiile de invaliditate. În luna noiembrie 2024, un număr de 387.429 de persoane au beneficiat de acest tip de pensie. Dintre aceştia, 44.132 de persoane au fost încadrate în gradul I de invaliditate, primind o pensie medie de 971 de lei. În general, valoarea medie a pensiilor de invaliditate a fost de 1.124 de lei, mult sub valoarea pensiei medii naţionale.

Pensiile de urmaş reprezintă o altă componentă esenţială a sistemului public de pensii. Acestea au fost acordate unui număr de 441.962 de persoane, iar valoarea medie a fost de 1.449 de lei. Acest tip de pensie este destinat persoanelor care au pierdut un membru al familiei, asigurând astfel un sprijin financiar pentru urmaşi.

Un alt aspect notabil este numărul foarte redus de persoane care au beneficiat de ajutor social în luna noiembrie 2024. Conform CNPP, doar 107 pensionari au primit acest tip de sprijin, valoarea medie fiind de 540 de lei. Aceasta arată că, deşi sistemul public de pensii are multiple provocări, există totuşi o anumită stabilitate în ceea ce priveşte asigurarea unui venit minim pentru persoanele vulnerabile.

Concluzii despre situaţia pensiilor în România

Sistemul public de pensii din România întră într-o perioadă de schimbări semnificative, marcată de scăderea numărului de pensionari şi de menţinerea unei valori medii constante a pensiilor. Pensiile la limită de vârstă continuă să fie cele mai comune, în timp ce pensiile anticipate şi cele de invaliditate adaugă o complexitate suplimentară sistemului.

Este important să fii bine informat despre tipurile de pensii disponibile şi să înţelegi ce opţiuni ai la dispoziţie.