„Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea…”. Discursul ajuns viral al unei eleve din Arad, la terminarea liceului

de: Cojocaru Cristian
08 06. 2024
Iulia Cociuba. (Foto: Facebook)

La festivitatea de absolvire a Colegiului „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, șefa de promoție Iulia Cociuba, în vârstă de 18 ani, a ținut un discurs care a devenit rapid viral în mediul online. În fața colegilor, părinților și profesorilor, Iulia a ales să împărtășească o perspectivă diferită asupra anilor de liceu, vorbind în termeni duri despre experiențele sale în sistemul de învățământ românesc.

„Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele”, a început Iulia discursul, atrăgând imediat atenția audienței.

Imagine din timpul festivităţii de absolvire a claselor a XII-a de la Colegiul „Mihai Viteazul”. (Foto Facebook)

Critici la adresa sistemului de învățământ

Iulia a criticat școala pentru că a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire, în loc să fie un loc al învățării și dezvoltării. „Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut”, a spus ea, subliniind că prioritățile școlare sunt de multe ori distorsionate.

Tânăra a acuzat sistemul de învățământ că încurajează conformismul și ipocrizia în locul dezvoltării etice și morale. „Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde”, a declarat Iulia. Ea a remarcat, de asemenea, că performanțele elevilor sunt adesea atribuite meritelor instituției și profesorilor, în timp ce eșecurile sunt puse pe seama elevilor.

Iulia Cociuba. (Foto/Facebook)

Mesajul final și reacțiile din mediul online

În încheiere, Iulia a transmis un mesaj clar și puternic: „Școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit”. Cu toate acestea, ea a făcut o mențiune specială pentru dascălii care și-au dedicat timpul și energia lor elevilor: „Vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi”.

Discursul Iuliei a fost filmat și publicat online vineri seara pe o pagină de Facebook, unde a strâns în mai puțin de 24 de ore peste un milion vizualizări și peste 12 mii de distribuiri. Mesajul ei sincer a rezonat cu mulți oameni, care au lăudat curajul și onestitatea tinerei.

„Cât adevăr! La fel îmi spune și fiul meu!”, a comentat o mămică, iar un alt internaut a scris că „generația aceasta nu tace. Nu mai aruncă sub preș și asta ne face instant să credem că sunt rebeli. Da, sunt rebeli fără ancore, fără mentori, fără adulți după care să se ghideze. Încearcă să își facă propriul drum așa cum știu ei”.

Reflecții asupra discursului

Discursul Iuliei Cociuba a pus pe tapet problemele sistemului de educație românesc și a subliniat nevoia de schimbare. Criticile ei au fost un apel la conștientizare și acțiune, atrăgând atenția asupra faptului că tinerii de astăzi nu mai acceptă pasiv nedreptățile și lipsa de autenticitate din sistem.

Reacțiile pozitive din partea publicului demonstrează că discursul Iuliei a atins o coardă sensibilă și a fost apreciat pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume. Mesajul său poate fi văzut ca un semnal de alarmă pentru autorități și pentru toți cei implicați în educație, sugerând că este nevoie de o reformă profundă și de o abordare mai umană și autentică în procesul educativ.