Ce dezvăluie imaginile din satelit despre bombardamentele Israelului asupra Iranului: punctele cheie militare distruse

de: Andrei Simion
28 10. 2024
Colaj de imagini cu capturi din satelit ale siturilor militare din Iran. (Foto: BBC)

Imaginile din satelit analizate de BBC Verify arată distrugeri semnificative la mai multe situri militare din Iran, în urma bombardamentelor efectuate de Israel sâmbătă. Aceste imagini dezvăluie impactul puternic asupra unor locații cheie implicate în producția de rachete și apărare aeriană, inclusiv unele asociate anterior cu programul nuclear iranian.

Complexul militar Parchin

Imaginile din satelit arată distrugeri majore la complexul militar Parchin, situat la aproximativ 30 de kilometri est de Teheran. Comparând imaginile din 25 septembrie cu cele din 27 octombrie 2024, se observă avarierea gravă a cel puțin patru structuri. Una dintre aceste structuri, cunoscută sub numele de Taleghan 2, a fost legată anterior de programul nuclear al Iranului de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). În 2016, AIEA a găsit urme de particule de uraniu la acest sit, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la activități nucleare interzise.

Foto: BBC

Baza militară Khojir

Un alt obiectiv vizat de atacurile israeliene a fost baza militară Khojir, situată la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Parchin. Conform expertului Fabian Hinz de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), „Khojir este cunoscută ca zona cu cea mai mare concentrație de infrastructură legată de rachetele balistice din Iran”. Aceasta a fost și locul unei explozii misterioase în 2020. Comparând imaginile din satelit din 25 septembrie și 27 octombrie, se observă avarierea severă a două clădiri din complex.

Foto: BBC

Baza militară Shahroud

Situl militar Shahroud, situat la aproximativ 350 km est de Teheran, a fost de asemenea afectat, conform imaginilor din satelit analizate după atacuri. Această zonă este importantă pentru producția de componente pentru rachetele cu rază lungă de acțiune și este situată în provincia Semnan, în nordul Iranului. Aici se află și Centrul Spațial Shahroud, aflat sub controlul Gardienilor Revoluției Islamice, de unde Iranul a lansat un satelit militar în spațiu în 2020.

Foto: BBC

Instalația radar Nakhjir

Israelul a susținut că a reușit să lovească cu succes mai multe sisteme de apărare aeriană ale Iranului, dar imaginile din satelit disponibile nu pot confirma cu certitudine aceste afirmații. Totuși, una dintre imaginile analizate de experți arată distrugerea unei instalații radar aflate pe muntele Shah Nakhjir, în apropiere de orașul Ilam. Conform specialistului Jeremy Binnie de la compania de informații de apărare Janes, acest radar ar fi fost recent modernizat.

Foto: BBC

Rafinăria de petrol Abadan

Imaginile din satelit au identificat și posibile distrugeri la o unitate de depozitare a rafinăriei de petrol Abadan, situată în provincia Khuzestan, în sud-vestul Iranului. Rafinăria Abadan este cea mai mare din Iran, având o capacitate de producție de 500.000 de barili pe zi. Potrivit oficialilor israelieni citați de The New York Times, această rafinărie a fost unul dintre obiectivele atacurilor israeliene de sâmbătă dimineață, iar autoritățile iraniene au confirmat că provincia Khuzestan a fost vizată.

Foto: BBC

Este important de menționat că imaginile din satelit nu sunt întotdeauna concludente în identificarea structurilor avariate. De exemplu, o fotografie verificată arată fum ridicându-se lângă baza de apărare aeriană Hazrat Amir, dar imaginile din satelit capturate ulterior sunt afectate de umbre, ceea ce face dificilă confirmarea avariilor.

Aceste bombardamente vin într-un moment de tensiune crescută între Israel și Iran. La începutul lunii octombrie, Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului, al doilea din acest an, după cel din aprilie, când au fost lansate 300 de rachete și drone.