Cât sunt dispuși românii să cheltuie pe o casă de vacanță: Muntele, în topul preferințelor

de: Ozana Mazilu
02 07. 2024

Un sondaj recent a dezvăluit că peste jumătate dintre români plănuiesc să cumpere o casă de vacanță în următoarele șase luni. Studiul desfășurat pe platformele Storia și OLX Imobiliare arată că 30% dintre respondenți intenționează să facă această achiziție în următorul an, 15% în următorii trei ani, iar 2% într-un viitor mai îndepărtat. Majoritatea celor interesați (67%) preferă mediul rural, în timp ce 33% optează pentru mediul urban.

Răzvan Ceapă, șeful operațiunilor de la Storia & OLX Imobiliare, a subliniat că datele studiului indică o preferință pentru achizițiile cash în cazul caselor de vacanță, comparativ cu cele destinate locuirii permanente.

„Cumpărătorii de case de vacanță preferă să achiziționeze aceste proprietăți pentru uz personal, ceea ce sugerează o tendință clară de a căuta refugii personale și locuri de relaxare, în detrimentul oportunităților de investiție”, a explicat el.

Bugetele și preferințele de plată

Conform datelor colectate, jumătate dintre respondenți au un buget de până la 50.000 de euro pentru achiziția unei case de vacanță, iar 37% sunt dispuși să aloce între 50.000 și 100.000 de euro. Aproximativ 9% dintre respondenți au un buget între 100.001 și 150.000 de euro, iar 2% între 150.001 și 200.000 de euro.

Doar 2% dintre potențialii cumpărători au bugetat peste 200.000 de euro. Majoritatea (56%) intenționează să plătească în numerar, 26% preferă un credit imobiliar, iar 4% optează pentru plata în rate direct la dezvoltator.

Muntele, destinația preferată

Studiul arată că 59% dintre români preferă să cumpere o casă de vacanță la munte, în timp ce doar 20% preferă litoralul. Cele mai populare destinații montane sunt Moieciu (52%), Râșnov (47%) și Bușteni (42%). Pe litoral, cele mai căutate locații sunt Mamaia (36%), Eforie (32%) și Neptun-Olimp (24%). Pentru cei care preferă mediul urban, Constanța este orașul cel mai popular (41%), urmat de Brașov (36%), București (16%), Sibiu (13%) și Iași (9%).

Principalele motive pentru care românii doresc să cumpere o casă de vacanță sunt relaxarea și deconectarea (77%). Un procent de 6% consideră această achiziție o investiție pe termen lung, cu intenția de a vinde ulterior imobilul la un preț mai ridicat. Alte 6% doresc să închirieze sezonier proprietatea, iar 11% au alte motive pentru achiziție. Aproape jumătate dintre respondenți (47%) intenționează să petreacă timpul în casa de vacanță aproape în fiecare weekend, în timp ce 20% plănuiesc să o viziteze ocazional, fără o frecvență fixă.

Preferințele pentru locuințe

Majoritatea respondenților (64%) preferă o casă cu unul până la trei dormitoare, 19% ar opta pentru un apartament cu două camere, iar 17% pentru o casă cu patru sau mai multe dormitoare. Alte preferințe includ garsoniere (15%) și apartamente cu trei camere (8%). Cele mai importante criterii în alegerea casei de vacanță sunt existența unei grădini (67%), vederea panoramică (64%), accesul la internet de mare viteză (62%) și existența unei curți spațioase (58%).

În ceea ce privește preferințele de achiziție sau închiriere, 58% dintre respondenți își doresc să achiziționeze un imobil pentru locuire, 13% sunt interesați de închirierea unei locuințe, iar 9% caută să achiziționeze o locuință de vacanță.