Cât de mult contează IQ-ul, de fapt. Studiile care încearcă să-ți explice coeficientul de inteligență

de: Iulia Kelt
06 02. 2024

IQ-ul este adesea considerat standardul absolut pentru măsurarea nivelului de inteligență, deși unii contestă această metodă.

Unii susțin că există riscul de a fi redus și că nu este capabil să țină cont de diversitatea bogată a minților umane.

În cel mai rău caz, scorurile IQ pot fi folosite ca arme de ideologii rasiste pentru a răspândi ura și discriminarea.

Ce este un scor IQ?

Testele IQ au schimbat lumea, dar au origini modeste. Originile lor pot fi vag legate de anul 1905, când psihologii Alfred Binet și Théodore Simon au proiectat un test pentru a vedea ce elevi din Franța au nevoie de asistență suplimentară la școală.

Copiii au fost evaluați în funcție de performanțele lor în trei abilități cheie: raționament verbal, memorie de lucru și abilități vizual-spațiale.

Acest lucru a devenit baza testelor moderne de inteligență, deși abia în 1912 termenul de IQ a fost inventat de William Stern, un psiholog și filozof german.

Testele moderne de IQ încă lucrează pe un principiu similar cu examenele date copiilor francezi acum aproape 120 de ani.

Oamenii sunt evaluați în funcție de un anumit set de abilități cognitive – raționament verbal, memorie de lucru și abilități vizual-spațiale.

Scorul mediu al IQ-ului este stabilit la 100, ceea ce înseamnă că aproximativ jumătate dintre persoanele testate obțin un scor peste 100, în timp ce jumătate obțin un scor sub 100.

Există și o deviație standard de 15 puncte, făcând ca aproximativ două treimi dintre toți cei care au dat testul să obțină scoruri cuprinse între 85 și 115.

Vezi și: Contează IQ-ul? Istoria tulbure a testelor de inteligență

Unele studii au sugerat că oamenii cu IQ-uri mai mari tind să performeze mai bine academic, să aibă cariere mai de succes și să se bucure de confort economic. Cu toate acestea, această legătură nu a fost găsită în alte cercetări.

Un alt studiu a constatat că, indiferent de diferențele de inteligență aparentă, oamenii care au abilități mai bune de gândire rațională au tendința de a experimenta semnificativ mai puține evenimente negative în viață.

Vezi și: Test IQ pentru genii. Care este ușa pe care trebuie să iasă bărbatul pentru a fi în siguranță?

Nivelul de inteligență al unui om, un concept subiectiv

Chiar și acum câțiva ani, cercetătorii de la University College London au identificat o abilitate generală de luare a deciziilor la tineri care era în special paccentuată pentru cei cu relații sociale solide cu colegii lor. Înterestant, totuși, nu a existat nicio relație între IQ-ul participanților și această aparentă afișare de inteligență socială.

La nivelul său cel mai superficial, promisiunea atrăgătoare a unui scor de inteligență care dezvăluie totul poate atrage pseudostiința ca viespile la dulceață.

Vezi și: Testul de inteligenţă al momentului. Ai un IQ ridicat dacă îţi dai seama ce se întâmplă, de fapt, cu şoseaua din imagine