Cât au primit pensionarii români în plus după noua legea a pensiilor. Sumele de pe deciziile de recalculare, motiv de tristețe și frustrare

de: Alexandru Puiu
23 08. 2024

Pensionarii din România au așteptat cu nerăbdare deciziile de recalculare a pensiilor, sperând să vadă o creștere semnificativă a veniturilor lor. Totuși, pentru mulți dintre ei, rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor, provocând dezamăgire și frustrare. În ciuda promisiunilor de majorare, un număr considerabil de pensionari se confruntă cu creșteri modeste sau chiar cu menținerea aceleiași sume de pensie.

Recalcularea pensiilor: speranțe și realități

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, milioane de seniori au primit deciziile de recalculare, care ar fi trebuit să reflecte majorări semnificative ale veniturilor lor. Cu toate acestea, realitatea nu a fost atât de optimistă pentru toți. Pentru unii, creșterile au fost minore, de câteva zeci de lei, insuficiente pentru a acoperi costurile ridicate ale medicamentelor și facturilor.

De exemplu, Veronica Preda, o pensionară, a primit o majorare de doar 183 de lei, trecând de la 2.152 la 2.335 de lei. Deși recunoaște că orice creștere este binevenită, Veronica subliniază că majorarea este insuficientă în contextul cheltuielilor zilnice crescute. Alți pensionari, cum ar fi Steliana Berceanu, care a lucrat 24 de ani ca inginer mecanic, nu au primit nicio creștere, rămânând cu aceeași pensie de 2.587 de lei, conform Observator News.

Creșteri modeste pentru unii, bucurii pentru alții

Nu toți pensionarii au fost însă dezamăgiți de rezultatele recalculării. Aproape 2 milioane de seniori au beneficiat de creșteri de până la 500 de lei, în timp ce un milion de pensionari au văzut majorări între 500 și 1.000 de lei. Aceste creșteri semnificative s-au datorat în principal punctelor de stabilitate și a unui stagiu de cotizare îndelungat.

Un exemplu pozitiv este cel al unui pensionar care a declarat că, datorită punctelor de stabilitate acumulate în 45 de ani de muncă, pensia sa a crescut de la 3.800 la peste 5.000 de lei. Astfel de cazuri sunt însă mai rare, majoritatea pensionarilor raportând creșteri mult mai modeste.

Frustrarea și incertitudinea pensionarilor

Frustrarea este resimțită cu atât mai mult de cei care nu au beneficiat de nicio creștere sau care au primit sume modeste în plus. Mulți pensionari au ajuns să își calculeze singuri pensiile, încercând să înțeleagă motivele pentru care sumele primite sunt atât de mici. Deși poștașii livrează zilnic sute de mii de decizii de recalculare, procesul a generat numeroase întrebări și nemulțumiri în rândul seniorilor.

Pentru 720.000 de pensionari, recalcularea a dus la rezultate negative, însă aceștia vor continua să primească pensia actuală, fără a fi afectați de scăderi. Această decizie a fost luată pentru a evita diminuarea veniturilor pentru acești seniori, dar nu a reușit să elimine sentimentul de nemulțumire generală.

În concluzie, deși noua lege a pensiilor a adus creșteri semnificative pentru unii, pentru mulți alții, sumele de pe deciziile de recalculare au fost un motiv de tristețe și frustrare. Pensionarii au așteptat cu speranță o îmbunătățire a situației lor financiare, dar realitatea a fost departe de a satisface așteptările multora.