Cascada naturală celebră, de fapt, o mare înșelătorie. Cum au inventat chinezii cascada “la robinet”

de: Cojocaru Cristian
06 06. 2024
Cascada Yuntai, cu o înălțime de 314 metri, situată în provincia Henan din China. (Foto Penta Springs Limited/Alamy Stock Photo)

O cascadă faimoasă din China a atras recent o atenție și mai mare decât de obicei, după ce un videoclip a dezvăluit că apele sale majestuoase ar putea fi alimentate artificial printr-o țeavă de apă. Această revelație a pus sub semnul întrebării autenticitatea cascadelor spectaculoase din parcul montan Yuntai, situat în provincia Henan, o atracție turistică majoră în centrul-nord al Chinei, scrie CNN.

Cascada Yuntai și reputația sa

Cascada Yuntai, care se află în Parcul Montan Yuntai, are o înălțime de 314 metri și este descrisă pe site-ul parcului ca fiind „precum Calea Lactee coborând din cer”. Parcul are o clasificare de nota 10, cel mai înalt rating acordat de Ministerul Culturii și Turismului din China, ceea ce reflectă importanța și popularitatea sa turistică.

Adevărul din spatele cascadelor

Sursa apei acestei cascade impresionante a fost pusă sub lupă după ce un videoclip postat pe rețelele sociale chineze a arătat o țeavă care furnizează apă cascadei, sugerând că originea apei ar putea să nu fie atât de naturală pe cât li s-a făcut vizitatorilor să creadă. Aceasta a stârnit reacții diverse în rândul publicului.

Cascada Yuntai, China

Răspunsul managementului parcului

Managementul Parcului Montan Yuntai a răspuns rapid la videoclip, explicând că schimbările sezoniere au necesitat un impuls suplimentar pentru a menține debitul cascadei. „Cascada nu poate garanta să întâmpine publicul în cea mai frumoasă formă a sa din cauza schimbărilor sezoniere”, au declarat aceștia, adăugând că „cascada a suferit o mică îmbunătățire în timpul sezonului uscat”.

Reacțiile turiștilor

În timp ce videoclipul a șocat multe persoane din China, alții au apreciat răspunsul parcului. „Sursa unei cascade nu este ceea ce oamenii au venit să vadă, oricum, nu cred că se poate considera o minciună pentru public”, a spus un utilizator de Weibo. Un altul a adăugat: „Ești acolo să vezi un păun care își arată coada, nu să te concentrezi pe partea din spate a păunului”.

Alte exemple similare

Yuntai nu este prima cascadă din China care are nevoie de ajutor suplimentar. Clima musonică a țării face dificilă menținerea debitului de apă în timpul sezonului uscat, când precipitațiile sunt mai rare. De exemplu, cascada Huangguoshu din provincia Guizhou a suferit și ea în sezonul uscat. În 2004, a fost construit un baraj pentru a asigura continuarea fluxului de apă, ceea ce a fost lăudat la acea vreme pentru că „pune capăt istoriei secării cascadei Huangguoshu”.

Dezvăluirea că cascada Yuntai este alimentată artificial a adus în discuție autenticitarea atracțiilor turistice și importanța transparenței în prezentarea acestora. Deși mulți au fost dezamăgiți să afle adevărul, alții au apreciat ingeniozitatea și efortul de a menține frumusețea naturală a zonei. Indiferent de opinii, rămâne clar că tehnologia și creativitatea pot juca un rol semnificativ în crearea și întreținerea atracțiilor turistice moderne.