Casa de Pensii nu mai face față, zeci de mii de români visează la pensie de peste 6 luni. Ce s-a întâmplat cu dosarele de pensionare

de: Alexandru Puiu
10 10. 2024

Zeci de mii de pensionari din România se confruntă cu probleme majore în legătură cu primirea pensiilor. Deși legislația a fost modificată pentru a aduce beneficii mai mari, deficiențele din sistemul Casei Naționale de Pensii (CNPP) au condus la întârzieri semnificative în procesarea dosarelor și plata primelor pensii. Din păcate, acești pensionari fie nu au primit pensiile deloc, fie au beneficiat de sume incorect calculate.

Recalcularea pensiilor și efectele asupra sistemului

Conform noii legislații în domeniul pensiilor, în luna septembrie 2024, aproximativ 4 milioane de pensionari au primit o creștere medie de 650 de lei la pensie, ca urmare a recalculării. Deși această măsură a adus un plus semnificativ la veniturile pensionarilor, procesul de recalculare a generat o criză la nivel național.

Recalcularea a aproximativ 4,75 milioane de pensii a suprasolicitat sistemul informatic al Casei de Pensii, care nu a putut face față volumului mare de cereri. Astfel, pensionarii care au depus dosarele de pensionare în ultimele luni s-au trezit într-o situație dificilă, mulți dintre ei neprimind nici măcar prima plată.

Probleme tehnice și întârzieri la nivel național

Un caz particular a fost semnalat de un pensionar care a depus dosarul de pensionare în luna martie 2024 și nu a primit încă prima pensie. Casa de Pensii Județeană i-a transmis că întârzierile sunt cauzate de probleme tehnice: „Imediat ce aplicația unitară la nivel național va fi operațională, Casa Județeană de Pensii va pune în plată cu celeritate toate deciziile de pensii neplătite, inclusiv decizia dumneavoastră.” În acest fel, pensionarul a fost informat că va mai trebui să aștepte pentru a-și primi drepturile.

Problemele nu sunt izolate, situația fiind similară și în alte județe, inclusiv în București. Newsweek a relatat că un număr de aproximativ 170.000 de pensionari nu au primit pensiile corect calculate în luna septembrie, fiind nevoiți să accepte sume mai mici, calculate conform valorilor din august.

Deficiențe în sistemul informatic

Cauza principală a acestei crize pare a fi sistemul informatic folosit pentru recalcularea și plata pensiilor, care nu funcționează corespunzător. În multe cazuri, recalcularea pensiilor se efectuează manual, un proces mult mai lent și predispus erorilor. Această problemă tehnologică afectează și pensionarii care au contestat deciziile privind cuantumul pensiei, aceștia fiind puși pe o listă de așteptare mai lungă, deoarece recalculările manuale durează mai mult.

Deși autoritățile au declarat că se depun eforturi pentru rezolvarea problemelor tehnice, mulți pensionari sunt îngrijorați că întârzierile vor continua, iar pensiile lor vor fi plătite cu întârziere sau în mod eronat.

Ce urmează pentru pensionarii afectați

Situația este departe de a fi rezolvată. În absența unui sistem informatic funcțional și eficient, procesarea dosarelor de pensionare rămâne îngreunată. Casa de Pensii a recunoscut oficial problemele, dar până în prezent nu a oferit o soluție clară pentru cei care așteaptă de luni întregi să primească primele plăți.

Pensionarii se simt tot mai frustrați de întârzierile continue și de lipsa de comunicare clară din partea autorităților. Mulți dintre ei se tem că vor fi forțați să se descurce fără pensii pentru o perioadă nedeterminată, în condițiile în care depind de aceste venituri pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.