Călătoriile în timp, posibile? Ce spun oamenii de știință, în 2024

de: Iulia Kelt
15 01. 2024

H.G. Wells a declanșat o adevărată obsesie cu romanul său „Mașina Timpului”, călătoriile în timp fiind, de altfel, prezente frecvent în science fiction.

Vezi și: Un bărbat care spune că e „călător în timp” vine cu un avertisment pentru ce se va întâmpla în zece ani

Călătoriile în timp: ce sunt, de fapt

Multe dintre conceptele futuriste scrise de Wells și contemporanii săi s-au împlinit deja, însă călătoria în timp, cel puțin în forma populară, pare să fie încă departe. Este oare chiar posibilă?

Fizica oferă motive să credem că da, începând cu ideea de a patra dimensiune. Cu toate acestea, acest lucru ridica și multe obstacole, unele dintre ele putând să se dovedească insurmontabile.

Răspunsul la o astfel de întrebare trebuie să înceapă cu ce înseamnă, de fapt, călătoria în timp. Într-un fel, cu toții călătorim în timp. Desigur, nu în forma prezentată în filmele și literatura SF.

Unele forme de călătorie în timp sunt cu siguranță posibile, dar, chiar dacă sunt mai aproape de înțelesul popular, tot nu suntem cu adevărat acolo.

Știm din Teoria Relativității Speciale că timpul trece diferit pentru cineva care călătorește la o fracțiune semnificativă din viteza luminii decât pentru cineva care stă.

Prin urmare, astronauții care merg spre Marte ar experimenta efecte foarte ușoare de dilatare a timpului.

Ei s-ar întoarce pe un Pământ a cărui ceasuri, inclusiv cele biologice, sunt foarte ușor decalate față de ale lor.

Călătoriile mai rapide și mai îndepărtate, unde schimbările de timp ar fi mai observabile, ar putea fi cu mult peste capacitatea noastră actuală, totuși.

Vezi și: Șapte „dovezi” istorice care au convins lumea că ar exista călători în timp: De la omul care vorbește la un smartphone într-o filmare din anii ’20 la statuia din atichitate care ține în mână un laptop cu porturi USB VIDEO

Efectele secundare

Tipul de călătorie în care exploratorii spațiali se întorc pe Pământ aproape neschimbați, dar familiile lor au îmbătrânit decenii, ar putea deveni realitate, și, dacă umanitatea nu își sabotează progresul prin război sau prăbușirea mediului, este probabil ca asta să se întâmple, informează oamenii de știință.

În plus față de ridicarea posibilității efectelor de dilatare a timpului, teoria relativității speciale a lui Einstein a sugerat că spațiul și timpul sunt mai strâns legate decât s-ar fi presupus anterior.

Ideea unui spațiu-timp cu patru dimensiuni a fost ridicată la scurt timp după aceea, și dezvoltată în teoria generală a relativității, unde Einstein a demonstrat că o masă uriașă poate îndoi spațiu-timpul, inclusiv ceea ce fizicienii numesc liniile universale.

O consecință a acestui fapt este că efectele similare de dilatare ale timpului pot apărea într-un câmp gravitational puternic, la fel cum se întâmplă și când călătorești aproape de viteza luminii.

Vezi și: Filmul de pe Netflix despre care toată lumea vorbește: Călătoria temporală în inima suspansului cinematografic”