Bani în plus la pensie pentru pensionarii români, din țară și străinătate. S-a schimbat legea, s-a semnat acordul, cum se calculează

de: Alexandru Puiu
05 01. 2024

Pe lângă pensia comunitară care se calculează în funcție de perioada lucrată în România și cea muncită într-o țară europeană, proporțional cu fiecare, autoritățile române au semnat acorduri cu efecte similare și cu alte țări din lume.

Cel mai nou acord semnat de autoritățile române și promulgat de Klaus Iohannis este cu Statele Unite ale Americii și aduce beneficii angajaților români care au activat pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă în SUA, dar și americanilor care au fost angajați la un moment dat în țara noastră.

Citește și: 20 de locuri din întreaga lume unde poți trăi cu mai puțin de 1.000 de euro pe lună

Drepturile la pensie, asigurate reciproc între SUA și România

Acordul dintre cele două țări are ca scop facilitarea comunicării și colaborării mai eficient în domeniul securității sociale, mai ales în ceea ce privește drepturile la pensie pentru lucrătorii români și americani care activează sau au activat în celălalt stat. Legea de ratificare a acordului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în primele zile ale noului an.

De acum înainte, calculul se va face potrivit principiului totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de fiecare stat, transmite Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Practic, dacă ai lucrat 10 ani în România și 15 ani în SUA, când ai atins pragul de pensionare la limită de vârstă, proporțional cu cele două valori, o parte din pensie îți va veni de la autoritățile române, iar partea mai mare de la americani.

Citește și: Zboruri directe România-America. Compania aeriană care te duce fără ocolișuri în SUA

Acordul din 23 martie 2023 vine și cu alte beneficii

Acordul în domeniul securității sociale dintre România și SUA a fost semnat pe 23 martie 2023 de ministrul român al Muncii de la acea vreme, Marius Budăi, și de către ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.

Printre altele, cuprinde și dispoziții privitoare la încasarea pensiilor în statul ales de beneficiari, o facilitate care asigură o mai bună mobilitate a pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat și a menținerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată. În plus, asigură evitarea dublei contribuții la asigurările sociale sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele două state. Ca un detaliu particular, lucrătorii detașați sunt scutiți de plata contribuțiilor la asigurările sociale din statul în care sunt detașați.

„În baza Acordului va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat. Actul normativ conţine şi dispoziţii cu privire la încasarea pensiilor în statul ales de către beneficiari.

Acest lucru constituie un avantaj important pentru facilitarea mobilităţii pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat şi a menţinerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată”, scrie pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.