Avocat desăvârșit și pilot decorat în Marele Război, a vânat parașutiștii sovietici cu avionul. Istoria poetului Mihai Moșandrei

de: Bișinicu Andreea
02 10. 2024
Avocat eminent și pilot decorat în Primul Război Mondial, a vânat parașutiști sovietici cu avionul său. Povestea poetului Mihai Moșandrei.

Mihai Moșandrei este un nume mai puțin cunoscut în peisajul literar românesc, dar opera sa aduce o contribuție semnificativă la poezia contemporană. Cu o sensibilitate aparte și un stil distinctiv, Moșandrei a reușit să își creeze un loc în inima celor care i-au descoperit creațiile. Deși nu a fost în centrul atenției literare la fel ca unii dintre contemporanii săi mai celebri, creația sa reflectă o adâncă introspecție asupra condiției umane, a timpului și a naturii efemere a existenței.

Primii ani și formarea poetului

De-a lungul vieții sale, Moșandrei a navigat printre greutăți personale și o lume literară în continuă schimbare, reușind să își păstreze autenticitatea poetică.

Temele sale variază de la cele legate de natură, iubire și melancolie, până la cele mai abstracte, precum sensul vieții și legătura omului cu divinitatea. Într-un mod subtil, dar profund, Mihai Moșandrei a transpus în versuri propriile sale trăiri și reflecții, creând o operă de o valoare deosebită.

Viitorul mare poet Mihai Moșandrei s-a născut într-o familie modestă, într-o perioadă tumultuoasă din punct de vedere social și politic.

Copilăria sa a fost marcată de dificultăți economice, dar și de o dragoste pentru lectură și scris. De la o vârstă fragedă, a descoperit poezia și literatura, devenind un cititor avid al marilor clasici români și universali.

În timpul studiilor, Moșandrei a început să dezvolte o pasiune pentru cuvântul scris și a publicat primele sale poezii în reviste literare locale. Deși nu s-a bucurat de succes imediat, determinarea sa l-a ajutat să își continue cariera, perfecționându-și stilul și rafinându-și temele.

Influențat de mari poeți români precum Mihai Eminescu și Lucian Blaga, dar și de simboliști precum Charles Baudelaire și Paul Verlaine, Moșandrei și-a găsit propria voce poetică, una care reușea să îmbine tradiția lirică românească cu tendințele moderniste ale secolului XX.

 

Cariera literară și temele majore din poezie

Cariera literară a lui Mihai Moșandrei a evoluat treptat, consolidându-se în anii maturității sale. Deși a întâmpinat dificultăți în a fi publicat, nu a renunțat la dorința de a-și exprima viziunea asupra lumii prin poezie.

Opera sa, deși nu foarte extinsă, reflectă o profundă cunoaștere a limbajului poetic și o capacitate de introspecție rar întâlnită.

Natura și melancolia

Una dintre temele majore din opera lui Mihai Moșandrei este legătura omului cu natura. În multe dintre poeziile sale, el descrie peisaje naturale care evocă o stare de liniște și, în același timp, de tristețe profundă.

Natura, pentru Moșandrei, este un refugiu, un loc în care omul își poate găsi liniștea interioară, dar și o reflectare a fragilității vieții. Peisajele sale nu sunt doar decoruri pentru acțiuni poetice, ci devin personaje în sine, cu propria lor semnificație și emoție.

De exemplu, în poemele sale de toamnă, frunzele căzătoare și vântul care suflă prin păduri simbolizează trecerea timpului și inevitabilitatea declinului.

Moșandrei a reușit să capteze frumusețea trecerii anotimpurilor într-un mod care amintește de simboliștii europeni, dar cu o notă personală și autentic românească.

Iubirea și pierderea

Iubirea, ca sentiment pur, dar și ca sursă de suferință, ocupă un loc central în poezia lui Mihai Moșandrei.

Poetul explorează în scrierile sale nu doar frumusețea iubirii, ci și durerea provocată de pierdere și absență. De multe ori, iubirea la Moșandrei nu este împlinită, ci rămâne o dorință nerealizată, o amintire a ceva frumos, dar inaccesibil.

Acest sentiment de dor, de a tânji după ceva sau cineva, traversează întreaga sa operă. În versurile sale, iubirea este adesea descrisă ca o iluzie, o flacără care arde intens, dar care se stinge la fel de repede.

Această temă a iubirii pierdute este prezentă și în relația poetului cu timpul, o altă temă importantă în creația sa, unde timpul este văzut ca un inamic al fericirii și al împlinirii personale.

Vezi și: Cum a falimentat Ion Luca Caragiale restaurantul din Gara Buzău. Și-a vândut pianul, biblioteca și șifonierul ca să-și plătească datoriile

Vezi și: Cum l-a jignit George Călinescu pe Ion Barbu. Poetul a aruncat cu ”Istoria literaturii române” după faimosul critic literar

Vezi și: Urmuz, profetul absurdului. La 40 de ani, scriitorul român s-a împușcat în cap, într-o grădină publică din București

Existențialismul și relația cu divinitatea

Pe lângă explorarea naturii și a iubirii, Mihai Moșandrei a fost preocupat și de întrebări existențiale fundamentale, precum sensul vieții și relația omului cu divinitatea.

În poeziile sale, Moșandrei reflectează asupra fragilității existenței umane și a modului în care oamenii își caută locul în lume.

Unele dintre aceste poezii sunt marcate de un pesimism profund, în care poetul pare să pună sub semnul întrebării sensul vieții și al suferinței umane.

Alteori, el găsește mângâiere în credință, exprimându-și speranța că există un scop mai mare dincolo de suferința pământească. Această dualitate între îndoială și credință este o constantă în opera sa, reflectând propria sa căutare interioară a sensului vieții.

Poetul si avocatul Mihai Mosandrei a fost un aviator decorat in Primul Razboi Mondial. (Foto Facebook)

Un stil poetic aparte

Stilul poetic al lui Mihai Moșandrei este marcat de o profundă sensibilitate și de o economie a cuvintelor. Fiecare vers este încărcat de semnificație, iar imaginile pe care le creează sunt adesea simple, dar puternice.

Deși influențele simboliste și moderniste sunt evidente, Moșandrei a reușit să își păstreze o voce distinctă, una care reflectă experiențele sale personale și meditațiile sale asupra vieții.

Limbajul său este adesea accesibil, dar nu lipsit de profunzime. În multe dintre poeziile sale, el folosește imagini din natură pentru a exprima sentimente complexe, iar această simplitate aparentă ascunde un strat adânc de înțelesuri.

Prin acest stil, Moșandrei a reușit să creeze o poezie care poate fi apreciată de un public larg, dar care în același timp provoacă reflecții adânci.

Mihai Moşandrei (dreapta) împreună cu sora Viorica şi fratele Gheorghe (1903).

Pilot decorat în Primul Război Mondial, a vânat parașutiștii sovietici în Al Doilea Război Mondial

A luptat în Primul Război Mondial ca aviator, fiind decorat, ulterior, pentru merite deosebite. În cel de-Al Doilea Război Mondial, poetul a fost trimis să facă parte din Grupul 8 Aviaţie de Vânătoare.

Aici, Mihai Moșandrei a luptat pe Frontul de Est, în perioada 30 iunie  – 1 octombrie, în cadrul Flotilei 2 Vânătoare, cu gradul de sublocotenent și funcţia de comandant de companie.

Lăsat la vatră după durele încleştări de la Ţiganca, proaspătul locotenent menționa în publicația „Carpaţii” (nr. 11/1941):

„După trei luni de război, iată-mă din nou asemenea lui Cincinatus, la coarnele plugului, sau mai degrabă lângă ai mei – gata de vânat sitarii, după ce prin Basarabia şi Transnistria am fugărit paraşutiştii sovietici.

E, vă asigur, o recreaţie binemeritată. Sunt întreg şi teafăr, crescut în plus cu un galon şi o decoraţie (medalia aeronautică, cu panglică de virtute).

Mă ţin, cum vedeţi, cât mai aproape de alesul scriitor cinegetic, dl. Colonel Rosetti-Bălănescu, şi acum în urmă eroul Colonel Rosetti”, declara acesta.