Avertismentul despre noua lege a pensiilor care trecut nevăzut. Pensionarii care vor pierde 1.700 de lei din septembrie

de: Alexandru Puiu
26 06. 2024

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare în septembrie 2024, aduce schimbări majore care ar putea afecta semnificativ veniturile unor categorii de pensionari. Partidul Uniunea Salvați România (USR) atrage atenția că minerii, energeticienii și alți lucrători care au muncit în condiții speciale sau dificile vor pierde până la 1.700 de lei din pensie.

Cine sunt cei afectați de noua lege a pensiilor?

Conform declarațiilor USR, cei mai afectați de această lege vor fi minerii și energeticienii, alături de alți români care au lucrat în condiții de muncă speciale sau dificile. USR susține că aceste categorii de muncitori vor pierde beneficiile corespunzătoare mediului greu în care au lucrat.

„Alături de aceştia, vor fi afectaţi şi alţi români care au muncit în condiţii deosebite sau speciale şi cărora le-au fost tăiate beneficiile corespunzătoare mediului greu în care au lucrat. Cerem PSD şi PNL să nu mai tergiverseze dezbaterea pe proiectul depus de USR în urmă cu circa trei săptămâni, astfel încât acesta să fie adoptat de urgenţă şi să fie corectată nedreptatea uriaşă făcută celor care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieţii,” afirmă reprezentanții USR.

Cum se calculează pensiile românilor de la 1 septembrie?

Noua metodologie de calcul a pensiilor include câteva elemente cheie, care influențează valoarea pensiilor. Valoarea punctului de referință (VPR) este calculată ca raport între valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară. Inițial, valoarea VPR a fost fixată la 25, iar în momentul intrării în vigoare a legislației actuale, valoarea punctului de referință a fost stabilită la 81 lei.

Acest număr este ajustat anual, în luna ianuarie, în funcție de rata inflației, adăugându-se 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. În anul 2024, valoarea punctului de pensie a crescut semnificativ cu 13,8%, ajungând la 2.032 lei, reflectând evoluțiile economice și inflația.

Numărul total de puncte realizat de un asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate. Punctajul anual al asiguratului este determinat prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru a sprijini asigurații cu un stagiul de cotizare contributiv extins, se acordă puncte de stabilitate după cum urmează:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de cotizare
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani de cotizare
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani de cotizare

Efectele noii legi asupra pensionarilor

Implementarea noii legi a pensiilor are potențialul de a crea mari nedreptăți pentru cei care au lucrat în condiții de muncă speciale. Minerii și energeticienii, care au beneficiat de avantaje financiare datorită naturii dificile a muncii lor, se vor confrunta cu pierderi semnificative de venituri. Aceste pierderi sunt estimate la 1.700 de lei pe lună, ceea ce poate reprezenta o lovitură serioasă pentru bugetul personal al pensionarilor.

Propunerile USR pentru corectarea nedreptăților

USR a depus la sfârșitul lunii mai un proiect de lege care prevede recunoașterea condițiilor speciale și grele de muncă pentru românii afectați. Inițiatorii acestui proiect consideră că este o nedreptate uriașă să se ia bani de la cei care au muncit în condiții dificile și cer adoptarea urgentă a acestui proiect pentru a corecta situația.

„Alături de aceştia, vor fi afectaţi şi alţi români care au muncit în condiţii deosebite sau speciale şi cărora le-au fost tăiate beneficiile corespunzătoare mediului greu în care au lucrat. Cerem PSD şi PNL să nu mai tergiverseze dezbaterea pe proiectul depus de USR în urmă cu circa trei săptămâni, astfel încât acesta să fie adoptat de urgenţă şi să fie corectată nedreptatea uriaşă făcută celor care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieţii”, au atras atenția oficialii USR într-un comunicat.

Noua lege a pensiilor, în vigoare din septembrie 2024, va aduce schimbări semnificative pentru anumite categorii de pensionari, în special pentru cei care au lucrat în condiții grele. Pierderea de 1.700 de lei pe lună pentru acești pensionari subliniază importanța reevaluării și ajustării legislației pentru a proteja drepturile celor care au lucrat în condiții speciale. Autoritățile sunt chemate să acționeze rapid pentru a corecta aceste nedreptăți și pentru a asigura o distribuție echitabilă a beneficiilor de pensie.