Atalanta – Leverkusen, finala Europa League cu milioane de euro pe masă. Câți bani primește echipa care cucerește trofeul

de: Beatrice Dumitru
22 05. 2024
Foto: Profimedia

Finala Europa League din această seară aduce față în față două echipe care traversează un sezon foarte bun. Atalanta – Leverkusen vor lupta pentru pentru trofeu, dar și pentru o sumă importantă de bani. Iată cât valorează trofeul.

Care pe care în finala Europa League

Echipa italiană Atalanta Bergamo şi formaţia germană Bayer Leverkusen joacă la Dublin, în finala Europa Europa, partidă programată de la ora 22.00.

Leverkusen este în mare formă și a încheiat un sezon de excepție. Echipa antrenată de Xabi Alonso a reușit să câștige primul titlu din istoria de 100 de ani a clubului. Ba mai mult, ”farmaciștii” sunt neînvinși în acest sezon și au înregistrat 51 de meciuri fără înfârngere în toate competițiile, un record european.

Bayer poate încheia sezonul cu încă un trofeu, dacă va cuceri și Cupa Germaniei. Sâmbătă, la Berlin, echipa lui Xabi Alonso va întâlni divizionara secundă, Kaiserslautern. Astfel, ar reuși o triplă de senzație.

Stadionul din Dublin pe care se joacă finala Europa League. Foto: Profimedia

Atalanta se află în fața primei finale la nivel european. La acest capitol, Leverkusen are deja un trofeu în palmares, Cupa UEFA, câştigată în 1988. Trupa pregătită de Gian Piero Gasperini n-a mai obţinut un trofeu de 61 de ani. În fazele eliminatorii din Europa League, italienii au trecut de nume grele ale fotbalului european precum: Sporting Lisabona, Liverpool și Marseille.

Formația din Bergamo și-a asigurat prezența în Grupele Champions League, ocupând locul 5 în Serie A, cu șanse de a termina campionatul chiar pe podium.

Cât încasează câștigătoarea Europa League

Pentru Atalanta și Leverkusen prezența în utimul act al finalei Europa League înseamnă și un câștig financiar important. UEFA a pus la bătaie o sumă imensă, iar cele două echipe au încasat, cu aproximație, vreo 17 milioane de euro, în drumul lor spre ultimul act de la Dublin. Iar finala le rotunjește conturile.

Vezi și: Borussia Dortmund poate încasa mai mulți bani dacă pierde finala Ligii Campionilor. Cum este posibil așa ceva

Câștigătoarea Europa League, sezonul 2023-2024, va primi patru milioane de euro, bonus de victorie. Prezența în finală a fost răsplătită de UEFA cu câte 4,6 milioane de euro pentru fiecare formație. Astfel, echipa care va triumfa în ultimul act se va alege cu 8,6 milioane de euro.

Istvan Kovacs, la centru în finala Europa League

După partide conduse în Liga Campionilor și alte competiții de anvergură, Istvan Kovacs, arbitrul numărul 1al României, va ”fluiera“ cel mai important meci din cariera sa de până acum.

Partida Atalanta – Leverkusen va fi arbitrată de Istvan Kovacs, fiind ajutat de asistenții Florin Marinescu și Ovidiu Artene. Cătălin Popa va fi prezent în camera VAR.

Vezi și: Istvan Kovacs, ținta celui mai dur atac după ce a fost delegat la finala Europa League: ”Mă retrag într-o peșteră, la revedere!”

Istvan Kovacs s-a mai aflat la centru la finala Conference League, AS Roma – Feyenoord (1-0), în 2022. De asemenea, în același an a arbitrat semifinala de Liga Campionilor, Manchester City – Real Madrid (4-3).