Atacul iranian cu rachete nu a provocat victime, anunță IDF, dar avertizează asupra „consecințelor grave” ce ar putea urma
Tensiunile dintre Iran și Israel au atins un nou vârf după ce Iranul a lansat un val de rachete asupra Israelului, ca răspuns la asasinarea unor oficiali de rang înalt din Hezbollah, Hamas și Iran. Sirenele de avertizare au răsunat în întreaga țară, forțând israelienii să se adăpostească în buncăre, iar exploziile s-au auzit în Tel Aviv și Ierusalim.
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au confirmat că atacul nu a provocat victime majore, deși două persoane au suferit răni ușoare din cauza schijelor în zona Tel Avivului. De asemenea, un muncitor palestinian în vârstă de 38 de ani a murit în Jericho, fiind lovit de fragmentele unei rachete. Victima, identificată ca Sameh al-Assali, era originară din Fâșia Gaza, conform autorităților locale, scrie CNN.
Atacul iranian, revendicat de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), a vizat trei baze militare din Tel Aviv, într-o acțiune descrisă de IRGC drept răzbunare pentru „martiriul” liderilor Hezbollah și Hamas, precum Hassan Nasrallah și Ismail Haniyeh. IRGC a amenințat că orice replică israeliană va atrage o „ripostă și mai devastatoare”.
În ciuda atacului, IDF a interceptat majoritatea rachetelor și a anunțat că nu mai există amenințări în spațiul aerian al Israelului. Purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a subliniat însă că atacul este grav și că Israelul va răspunde în mod corespunzător, avertizând că vor urma „consecințe grave” pentru Iran și aliații săi, informează Aljazeera.
Acest schimb de focuri survine pe fondul creșterii tensiunilor regionale, amplificate de recentele operațiuni terestre israeliene în sudul Libanului, unde IDF desfășoară raiduri împotriva infrastructurii Hezbollah. Conflictul riscă să se extindă într-un război regional major, având în vedere implicarea directă a Iranului și amenințările reciproce dintre Teheran și Ierusalim.
Statele Unite au condamnat atacul iranian și au emis avertismente cu privire la escaladarea rapidă a conflictului, solicitând prudență pentru a evita destabilizarea întregii regiuni a Orientului Mijlociu. Washingtonul și-a reafirmat sprijinul pentru Israel, însă a cerut tuturor părților să evite un conflict de amploare care ar putea avea consecințe devastatoare pentru securitatea globală.