Asteroidul care zboară pe lângă Pământ: Are dimensiunea unui zgârie-nori, ce posibile pericole sunt

de: Ozana Mazilu
18 07. 2024

Agenția Spațială Europeană (ESA) va urmări asteroidul Apophis, de dimensiunea unui zgârie-nori, când acesta va trece pe lângă Pământ în aprilie 2029.

Apropierea asteroidului Apophis de Pământ

Apophis, cu un diametru de aproximativ 375 de metri, este puțin mai mic decât Empire State Building. Pe 13 aprilie 2029, acest asteroid va ajunge la o distanță de aproximativ 32.000 de kilometri de Pământ, mai puțin de o zecime din distanța până la Lună.

Oamenii de știință au descoperit Apophis în 2004, iar până în 2021, NASA a confirmat că acesta nu va lovi Pământul în următorii 100 de ani, în ciuda apropierii sale viitoare.

Potrivit ESA, obiecte de această dimensiune ajung atât de aproape de Pământ doar o dată la 5.000-10.000 de ani, oferind o oportunitate rară de a studia un asteroid și de a învăța cum să evităm o coliziune cu Pământul fără a fi nevoie să călătorim adânc în spațiu.

Misiunea Ramses a ESA

ESA a anunțat Misiunea Rapidă Apophis pentru Siguranța Spațială (Ramses), o misiune de apărare planetară. Planul este ca o navă spațială să ajungă la Apophis la începutul anului 2029 și să-l urmeze pe durata apropierii sale de Pământ, însă acest lucru ar necesita o lansare rapidă în aprilie 2028.

„Ramses va demonstra că umanitatea poate desfășura o misiune de recunoaștere pentru a se întâlni cu un asteroid în doar câțiva ani. Acest tip de misiune este o piatră de temelie a răspunsului umanității la un asteroid periculos”, a declarat Richard Moissl, șeful Biroului de Apărare Planetară al ESA.

„O misiune de recunoaștere ar fi lansată mai întâi pentru a analiza orbita și structura asteroidului care se apropie. Rezultatele ar fi folosite pentru a determina cea mai bună modalitate de a redirecționa asteroidul sau pentru a exclude impacturile înainte de a dezvolta o misiune costisitoare de deflectare”.

Decizia de a continua cu misiunea Ramses va fi luată la sfârșitul anului 2025, dar lucrările pregătitoare vor începe imediat.

NASA va urmări, la rândul său, consecințele apropierii asteroidului Apophis. Agenția spațială americană va folosi nava spațială din misiunea Osiris-Rex de anul trecut, care a colectat mostre de pe asteroidul Bennu, pentru o nouă misiune, Osiris-Apex. Nava spațială ar trebui să ajungă la Apophis la aproximativ o lună după ce asteroidul va atinge cea mai mică distanță față de Pământ. Misiunea Osiris-Apex are scopul de a studia orice schimbări fizice pe care le-ar suferi Apophis din cauza atracției gravitaționale a Pământului, cum ar fi cutremure sau alunecări de teren, oferind astfel o privire asupra a ceea ce se află sub suprafața sa.

Persoanele din anumite părți ale Europei, Africii și Asiei ar trebui, de asemenea, să poată vedea Apophis cu ochiul liber, ceea ce face această trecere o ocazie unică pentru observații astronomice la scară globala.