Asteroid de mărimea unui autobuz va trece la distanță mică între Pământ și Lună

de: Andrei Simion
25 10. 2024
Imagine reprezentativă de ilustrație.

Un asteroid de dimensiuni similare unui autobuz, denumit (2024 UQ1), va trece între Pământ și Lună lunea viitoare, conform informațiilor furnizate de NASA și Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) din cadrul Centrului pentru Studiul Obiectelor din Apropierea Pământului (CNEOS), scrie Newsweek.com.

Trecerea Apropiată a Asteroidului

Asteroidul, care măsoară între 7,7 și 17 metri în diametru și este, cel mai probabil, aproximativ 10 metri lățime, va trece la o distanță de doar 238.900 de kilometri de Pământ. Această distanță este, de fapt, mai mică decât cea dintre Pământ și Lună, ceea ce face ca evenimentul să fie considerat o „trecere foarte apropiată” din perspectiva spațială. Pentru context, Luna orbitează la o distanță de aproximativ 384.400 de kilometri de Pământ, iar Soarele este situat la aproximativ 150 de milioane de kilometri.

„Asteroizii sunt „porțiuni de planete care nu s-au format niciodată”, ce orbitează Soarele între Marte și Jupiter, în așa-numita Centură Principală de Asteroizi. Datorită dimensiunilor lor relativ mici, asteroizii pot avea orbite perturbate cu ușurință, ceea ce le poate face să se apropie de Pământ,” a explicat Jay Tate, directorul Observatorului Spaceguard din Marea Britanie, într-un interviu pentru Newsweek.

(2024 UQ1) va trece de Pământ pe 28 octombrie, la o distanță de aproximativ 238.900 de kilometri, fiind, astfel, mai aproape de noi decât este Luna. Cu toate acestea, în următoarele zile, alte patru asteroizi mai mari vor trece de Pământ, dar la distanțe mai mari. Asteroizii (2024 TB2) și (2007 UT3), ambii cu dimensiuni similare unor avioane, vor trece pe 26 octombrie la distanțe de 1.175.000 și respectiv 6.760.000 kilometri. Un alt asteroid, (2016 BF1), tot de mărimea unui avion, va trece pe 27 octombrie la 3.960.000 kilometri distanță, în timp ce un asteroid mult mai mare, (2020 WG), de 150 de metri, va trece la 3.330.000 kilometri pe 28 octombrie.

Toate aceste obiecte sunt clasificate de către CNEOS drept Obiecte din Apropierea Pământului (NEO – Near-Earth Objects), adică obiecte care se află la mai puțin de 50 de milioane de kilometri de Pământ. În prezent, în sistemul nostru solar sunt peste 30.000 de astfel de obiecte clasificate.

Unele dintre aceste NEO sunt considerate asteroizi potențial periculoși (PHA – Potentially Hazardous Asteroids) dacă se apropie de Pământ la o distanță mai mică de aproximativ 7,4 milioane de kilometri și au un diametru de cel puțin 140 de metri. Unii dintre aceștia sunt mai strălucitori decât magnitudinea de 22, ceea ce indică dimensiuni mai mari. „Un asteroid potențial periculos este unul care are o orbită ce intersectează orbita Pământului în jurul Soarelui la o distanță mai mică de 0,05 unități astronomice – adică puțin peste 7,4 milioane de kilometri,” a precizat Martin Barstow, profesor de astrofizică și științe spațiale la Universitatea din Leicester, Marea Britanie.

Deși asteroizii care se vor apropia de Pământ în perioada următoare nu prezintă un pericol imediat, prezența lor este atent monitorizată de către agențiile spațiale. Aceste evenimente sunt importante pentru înțelegerea dinamicii orbitale a acestor obiecte, dar și pentru dezvoltarea unor măsuri de protecție în caz de pericol real.

Astfel de observații ne permit să înțelegem mai bine structura și comportamentul asteroizilor, contribuind la siguranța planetei și la descoperirea unor noi resurse pentru viitorul nostru în explorarea spațiului.