Apă și cafea la volan, cât de ilegal este gestul foarte comun printre șoferii români. Sancțiunile prevăzute în Codul Rutier
Toți șoferii știu, probabil, că este interzis să bei și să conduci sub influența alcoolului. Cu toate acestea, mulți nu știu dacă este legal să bei apă sau cafea în mașină atunci când te afli la volan, în trafic. Deși poate părea un gest inofensiv, legislația rutieră din România prevede sancțiuni pentru activitățile care distrag atenția șoferului de la condus.
Consumul de apă și cafea la volan
Codul Rutier sancționează drastic pe șoferii care urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice, deoarece aceștia își pierd capacitatea de concentrare și reacție, devenind un pericol pentru circulația publică. Însă, legea prevede amenzi și pentru cei care nu sunt atenți când se află la volan, inclusiv pentru activități aparent inofensive, cum ar fi consumul de apă sau cafea.
Este permis să bei apă sau cafea în timp ce conduci?
Conform Art. 99 (13) din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, „constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni […] lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comandă a vehiculului”. Aceasta înseamnă că dacă șoferul lasă volanul liber pentru a bea apă sau cafea, poate fi sancționat.
De asemenea, Art. 100 (10) din aceeași lege stabilește că „constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic”. Prin urmare, polițistul poate aplica amendă șoferilor care beau apă sau cafea în timp ce conduc, deoarece în acel timp conducătorul auto nu mai este atent la drum.
Sancțiuni pentru consumul de apă sau cafea la volan
Deși este puțin probabil ca un conducător auto să fie sancționat exclusiv pentru că bea apă sau cafea în timp ce conduce, asta nu înseamnă că nu există posibilitatea ca, în anumite situații, poliția să țină cont și de acest aspect. Conducătorul auto riscă:
- 2 – 3 puncte de amendă (clasa I de sancțiuni) pentru lăsarea liberă a volanului. Aceasta se traduce printr-o amendă de 330 de lei sau 495 de lei.
- 4 – 5 puncte de amendă (clasa a II-a de sancțiuni) pentru neatenția la drum. Aceasta înseamnă o sancțiune de 660 de lei sau 825 de lei.
Deși consumul de apă sau cafea la volan poate părea un gest inofensiv, legislația rutieră din România prevede sancțiuni pentru activitățile care distrag atenția șoferului de la condus. Este important ca șoferii să fie conștienți de aceste prevederi și să își ia măsurile necesare pentru a evita amenzile și, mai important, pentru a asigura siguranța lor și a celorlalți participanți la trafic. Așadar, data viitoare când simți nevoia de a bea apă sau cafea la volan, oprește-te într-un loc sigur pentru a evita posibilele sancțiuni.