Anunțul momentului pentru românii cu pensii până în 3.000 de lei, încă o creștere de la 1 septembrie. Totul pleacă de la impozitare

de: Alexandru Puiu
10 08. 2024

Schimbările legislative aduse recent în domeniul pensiilor vin cu vești bune pentru românii care au pensii până în 3.000 de lei.

Începând cu 1 septembrie, aceștia vor beneficia de o creștere a pragului de impozitare, ceea ce se va traduce printr-o scutire semnificativă de taxe pentru o mare parte dintre pensionari. Acest anunț a fost făcut de către Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, care a explicat în detaliu impactul noilor măsuri.

Modificarea pragului de impozitare

Daniel Baciu a explicat că această schimbare legislativă se referă la ridicarea pragului de impozitare a pensiilor. Practic, noul prag va fi majorat de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Aceasta înseamnă că pensiile de până la 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, spre deosebire de situația anterioară în care pensiile care depășeau 2.000 de lei erau supuse impozitului.

„Nu, nu, e vorba de impozit. Practic se ridică impozitul. Calculatorul știe din formula de calcul, în loc de 2.000 se ridică la 3.000 și calculează impozitul la toate care trec de 3.000, și nu la care trec peste 2.000”, a declarat Daniel Baciu.

Importanța acestei schimbări

Șeful Casei de Pensii a subliniat necesitatea acestei modificări, argumentând că pensiile au fost supuse numeroaselor indexări și majorări în ultima perioadă. În acest context, era firesc să se ajusteze și pragul de impozitare pentru a reflecta corect puterea de cumpărare a pensionarilor.

„Păi, ca să putem să luăm în calcul ce spuneți dvs, și e normal și firesc să se întâmple pentru că pensiile în ultima perioadă au avut nenumărate indexări și majorări și e normal să creștem și pragul acesta de impozitare, dar acest lucru trebuie să se concretizeze printr-un act normativ asumat de Guvern”, a mai spus Daniel Baciu.

De asemenea, odată ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, va deveni obligatoriu și va trebui să fie respectat de toate părțile implicate.

Implementarea noii legi a pensiilor

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că majorarea pragului de impozitare a pensiilor va fi inclusă în noua lege a pensiilor, care urmează să intre în vigoare la 1 septembrie. Această ajustare este justificată de creșterea nivelului de trai și de ajustările anterioare ale pensiilor. Premierul a subliniat că este necesar să se facă o corecție la plafonul de impozitare pentru a se raporta corect la puterea de cumpărare actuală a pensionarilor.

„Nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei. Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Beneficiile pentru pensionari

Începând cu 1 septembrie, românii cu pensii de până la 3.000 de lei nu vor fi supuși impozitării. În schimb, pensionarii care au pensii ce depășesc 3.000 de lei vor plăti un impozit de 10% pe suma care depășește acest plafon. Aceasta modificare va aduce un beneficiu direct pentru aproximativ 1.200.000 de pensionari din România, care vor vedea o creștere a veniturilor lor nete datorită scutirii de impozit.

Conform informațiilor de la Casa Națională de Pensii, această schimbare va avea un impact semnificativ asupra bugetelor personale ale multor pensionari, contribuind la o îmbunătățire a calității vieții acestora.

Modificarea pragului de impozitare a pensiilor reprezintă o măsură importantă care va aduce beneficii concrete pentru milioane de români. Este un pas necesar în adaptarea sistemului de pensii la condițiile economice actuale și la creșterea costurilor de trai. Pe măsură ce noile reglementări vor fi implementate, se așteaptă ca aceste schimbări să ofere un sprijin suplimentar pentru pensionarii din România, asigurându-le un venit net mai mare și contribuind la o mai bună calitate a vieții.