Anunțul momentului pentru 1,2 milioane de pensionari români. Ce se întâmplă cu pensia minimă, cine o primește, cum s-a majorat

de: Alexandru Puiu
22 01. 2024

În 2024, aproximativ 1,2 milioane de români primesc pensia minimă pe meleaguri mioritice. În conformitate cu noua lege a pensiilor aceasta s-a majorat de la 1 ianuarie, dar mai sunt câteva modificări pe care trebuie să le aibă în vedere românii vulnerabili.

În România, pensia minimă, cunoscută și sub numele de pensie socială pentru pensionari, este destinată categoriilor de persoane care au îndeplinit stagiul minim de cotizare prevăzut de lege, dar al căror cuantum al pensiei calculate conform contribuției personale este sub nivelul minim garantat de stat.

Citește și: Pensie generoasă după doar cinci ani de contribuții pentru acești români. Unde trebuie să fi lucrat, care sunt condițiile

Cine primește pensia minimă, totul pleacă de la stagiul de cotizare

Condițiile și categoriile de persoane care primesc pensia minimă includ:

  1. Pensionarii de vârstă – Persoanele care au atins vârsta standard de pensionare și au un număr minim de ani de cotizație, dar pensia calculată pe baza contribuțiilor lor este inferioară cuantumului minim stabilit de stat.
  2. Pensionarii de invaliditate – Persoanele care sunt incapabile să muncească din cauza unei invalidități și al căror cuantum al pensiei este sub limita minimă. Nivelul pensiei de invaliditate poate varia în funcție de gradul de invaliditate.
  3. Supraviețuitorii – Familia sau dependenții unei persoane decedate pot avea dreptul la o pensie de urmaș, dacă pensia celui decedat sau suma pensiilor de urmaș calculată este sub minimul garantat.

Pentru a beneficia de pensia minimă, solicitanții trebuie să îndeplinească anumite condiții legate de stagiul de cotizare și să depună cereri la casele teritoriale de pensii. Stagiul minim de cotizare necesar pentru a avea dreptul la pensia minimă este stabilit de legislația în vigoare și poate varia în funcție de modificările legislative. La momentul de față este de 15 ani. Pensia minimă a crescut în 2024 de la 1.125 de lei la 1.281 de lei, o majorare de 13,8% în conformitate cu rata inflației.

Citește și: Tichete de tratament 2024 – vestea bună pentru pensionarii români. Schimbarea din legea pensiilor trecută cu vederea, dar care ajută mult

Cine nu primește nici măcar pensia minimă

Deși pensia minimă reprezintă un criteriu fundamental pentru asigurarea echității în sistemul autohton de pensii, esențial este că acele persoane să fi contribuit la fondul de pensii (CAS). Din păcate, persoanele care nu au atins acest stagiu minim de cotizare de 15 ani nu sunt eligibile pentru pensia minimă garantată, chiar dacă se află la vârsta standard de pensionare.