Acest animal are 200 de picioare: Cum curăță fundul oceanelor

de: Ozana Mazilu
03 07. 2024

S-a descoperit o nouă specie marină cu 200 de picioare, ce curăță adâncurile oceanului. Mai exact, o nouă specie de castravete de mare a fost descoperită în Golful Alaska.

O echipă de biologi marini a anunțat descoperirea unei noi specii de castravete de mare, cu 200 de picioare, ce curăță adâncurile oceanului în Golful Alaska. Studiul lor, publicat pe 26 iunie în Biodiversity Data Journal, dezvăluie detalii despre acest animal unic.

Cercetătorii și studiul lor

Echipa de cercetători, formată din Francisco A. Solís Marín, Andrea A. Caballero Ochoa și Carlos A. Conejeros-Vargas, toți profesori la Institutul de Științe Oceanografice și Limnologie din Mexic, și-a dedicat viața explorării marine.

Aceștia au descoperit un nou tip de castravete de mare de adâncime, denumit „Synallactes McDaniel” datorită aspectului său „roz pal-violet” și rândurilor zigzag de 214 picioare tubulare.

Omagiul adus unui naturalist canadian

Castravetele de mare McDaniel a fost numit în onoarea lui Neil McDaniel, un naturalist canadian specializat în studierea bureților, coralilor, anemonelor și, bineînțeles, castraveților de mare. Ca și alte specii de castraveți de mare, această nouă specie se hrănește cu resturi organice de pe fundul mării, fiind capabilă să se deplaseze la adâncimi cuprinse între 21 și 427 metri.

Potrivit lui Arnold Rakaj, biolog marin la Universitatea din Roma, castraveții de mare se hrănesc cu deșeuri de pește, alge și alte materii organice presărate pe fundul nisipos al mării. În ultimii ani, cercetătorii au început să înțeleagă cât de utili sunt castraveții de mare pentru sănătatea oceanului. Aceștia au fost numiți „maturatorii mării”, datorită rolului lor crucial în curățarea și filtrarea sedimentelor marine.

Curățenia oceanului

Profesorul Ove Hoegh-Guldberg, biolog la Underwater Earth, subliniază importanța castraveților de mare, descriindu-i ca pe niște „aspiratoare subacvatice”.

Aceste animale filtrează și curăță fundul mării în timp ce se deplasează, recicland nutrienții și lăsând nisipul mai curat. Descoperirea acestei noi specii de castravete de mare subliniază importanța lor ecologică și contribuția semnificativă la menținerea sănătății ecosistemelor marine.

Așadar, castraveții de mare sunt creaturi marine fascinante și esențiale pentru sănătatea ecosistemelor subacvatice. Aceste organisme, cunoscute științific sub numele de echinodermatice, sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a curăța și filtra sedimentele de pe fundul mării. Cu aspectul lor moale și alungit, uneori colorat în nuanțe de roz sau violet, castravețele de mare se deplasează încet prin adâncuri, folosind sute de „picioare” tubulare pentru a se hrăni cu resturi organice și alge. Rolul lor în ciclul nutrienților este crucial, contribuind la menținerea calității apei și a echilibrului ecologic în habitatele marine.