10 filme cu Jessica Chastain pe care trebuie să le vezi. Rolul incredibil care i-a adus premiul Oscar

de: Bișinicu Andreea
20 09. 2024

Jessica Chastain este una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației sale, cunoscută pentru versatilitatea și intensitatea interpretărilor sale. De la drame istorice la thrillere psihologice, cariera ei cinematografică este bogată și variată. Iată zece filme esențiale cu Jessica Chastain pe care trebuie să le vezi.

Zero Dark Thirty (2012)

În Zero Dark Thirty, Jessica Chastain interpretează rolul lui Maya, o analistă CIA dedicată care joacă un rol crucial în vânătoarea lui Osama bin Laden. Filmul, regizat de Kathryn Bigelow, se concentrează pe misiunea complexă și controversată de capturare a liderului al-Qaeda, având la bază evenimente reale.

Maya este un personaj profund și complex, construit pe baza experiențelor reale ale agenților CIA. De la începutul filmului, ea este prezentată ca o tânără analistă, plină de determinare și curaj, care își asumă provocarea de a urmări indiciile ce conduc la localizarea lui bin Laden.

Chastain reușește să transmită intensitatea emoțională și presiunea uriașă pe care o resimte personajul său, în contextul unei misiuni de o importanță globală.

Pe parcursul filmului, Maya evoluează de la o tânără idealistă, entuziastă, la o profesionistă calculată, care înfruntă dileme morale și emoționale.

Pelicula subliniază angajamentul ei față de misiune, dar și sacrificiile personale pe care le face. În fața violenței și a tragediilor, ea devine din ce în ce mai rece și mai concentrată, ceea ce subliniază complexitatea caracterului său.

The Tree of Life (2011)

În The Tree of Life (2011), regizat de Terrence Malick, Jessica Chastain joacă rolul mamei (Mrs. O’Brien), un personaj plin de grație, compasiune și sensibilitate.

Pelicula explorează teme filozofice despre viață, moarte și sensul existenței prin prisma unei familii din Texas în anii 1950, iar Chastain joacă un rol esențial în această explorare profundă.

Personajul jucat de Jessica Chastain reprezintă figura maternității și a iubirii necondiționate. În contrast cu tatăl sever și autoritar, interpretat de Brad Pitt, Mrs. O’Brien este un simbol al tandreței și al spiritualității.

Ea își crește copiii cu o iubire profundă și încearcă să le insufle un sens al frumuseții și al miracolului vieții, spre deosebire de perspectiva practică și dură a soțului ei.

Chastain nu are foarte mult dialog în film, dar prezența sa este extrem de puternică prin expresii și gesturi subtile, care reflectă gândurile și emoțiile interioare ale personajului.

Este mai mult o manifestare a temelor universale de pace interioară și iertare. Terrence Malick este cunoscut pentru stilul său poetic și vizual, iar Chastain reușește să capteze perfect aceste aspecte prin jocul ei natural și eteric.

Molly’s Game (2017)

În acest film bazat pe fapte reale, regizat de Aaron Sorkin, Jessica Chastain o interpretează pe Molly Bloom, o fostă schioare olimpică care devine organizatoare de jocuri de poker exclusiviste pentru elita de la Hollywood.

Molly’s Game este un film rapid, cu dialoguri captivante și o poveste fascinantă despre putere, succes și decădere. Chastain strălucește în rolul principal, iar filmul a fost bine primit de critici.

Protagonista este inteligentă, carismatică și extrem de ambițioasă. Molly Bloom pornește de la o carieră promițătoare în schi, însă după un accident care îi încheie visul olimpic, se reorientează rapid, ajungând să organizeze jocuri de poker pentru celebrități, magnați și figuri influente.

Pe parcurs, devine o figură centrală în acest cerc exclusivist, dar și o țintă a autorităților. Jessica Chastain reușește să contureze un portret complex al lui Molly, arătând atât partea ei puternică și hotărâtă, cât și vulnerabilitățile.

Ea se află într-o luptă constantă pentru a-și menține controlul într-un mediu dominat de bărbați puternici și periculoși. Chastain aduce o intensitate și o energie unice rolului, evidențiind atât frumusețea exterioară, cât și inteligența și stăpânirea de sine a personajului.

Vezi și: 10 filme cu Olivia Colman pe care trebuie să le vezi. Rolul fenomenal care i-a adus premiul OSCAR pentru cea mai bună actriță

The Help (2011)

În filmul The Help (2011), Jessica Chastain o interpretează pe Celia Foote, un personaj distinctiv și complex care aduce o notă de prospețime și umanitate într-o poveste despre segregare rasială și inegalitate socială.

Acțiunea are loc în anii ’60 în Mississippi și explorează relațiile tensionate dintre femeile albe din clasa de mijloc și menajerele afro-americane care lucrează în casele lor.

Celia Foote este o femeie care provine dintr-un mediu rural și este considerată „nou-venită” în societatea exclusivistă a doamnelor din Jackson, Mississippi.

Celia se căsătorește cu Johnny Foote, un bărbat bogat, dar nu este acceptată de celelalte femei din oraș din cauza originii ei modeste și a comportamentului său deschis și neconvențional.

Fiind ostracizată de restul comunității, Celia se apropie de menajera sa, Minny Jackson, interpretată de Octavia Spencer, dezvoltând o relație de prietenie și respect reciproc.

Personajul Celia este descris ca fiind sincer și plin de empatie, dar și vulnerabil. Ea reprezintă o imagine contrastantă față de celelalte femei albe din film, care sunt adesea prezentate ca fiind rigide și rasiste.

Celia nu înțelege barierele sociale și rasiale care domină societatea și o tratează pe Minny cu respect și afecțiune, încercând să o protejeze.

De asemenea, personajul ei este marcat de durerea pierderii mai multor sarcini, ceea ce adaugă o latură tragică rolului său și o face și mai simpatetică.

Interpretarea Jessicăi Chastain în acest rol a fost apreciată de critici, aducându-i o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Actrița reușește să capteze atât naivitatea, cât și bunătatea lui Celia, transformând-o într-un personaj memorabil într-un film plin de tensiuni sociale și emoționale.

A Most Violent Year (2014)

Acest thriller crime, regizat de J.C. Chandor, o aduce pe Chastain în rolul Annei Morales, soția ambițioasă a unui antreprenor implicat în industria petrolului din New York în anii ’80.

Interpretarea sa complexă și carismatică i-a adus aprecieri din partea criticilor și fanilor. Filmul explorează corupția și lupta pentru putere într-un oraș dominat de violență și ilegalități.

Anna Morales este o femeie ambițioasă, inteligentă și loială, care provine dintr-o familie cu legături infracționale, tatăl ei fiind un cunoscut gangster.

În ciuda acestui trecut, ea se căsătorește cu Abel Morales, un imigrant care încearcă să se mențină onest și să construiască un business legitim în industria petrolului din New York.

Anna devine esențială pentru succesul afacerii lui Abel, fiind responsabilă de finanțele firmei și având un rol activ în luarea deciziilor.

Pe parcursul filmului, Anna se dovedește a fi la fel de pragmatică și, uneori, chiar mai necruțătoare decât soțul său.

Ea este gata să folosească orice mijloace pentru a proteja afacerea familiei, inclusiv prin metode ilegale, sugerând o viziune mai cinică și realistă asupra modului în care trebuie gestionată o afacere într-un mediu atât de dur.

Chastain își construiește personajul cu subtilitate, oferind o interpretare care combină grația cu o puternică forță interioară.

Interstellar (2014)

Regizat de Christopher Nolan, Interstellar este o epopee science fiction despre o misiune spațială menită să găsească o planetă locuibilă pentru omenire, pe fondul unui Pământ aflat în colaps ecologic.

Jessica Chastain o interpretează pe Murphy „Murph” Cooper la vârsta adultă, fiica personajului principal, Joseph Cooper, jucat de Matthew McConaughey.

Rolul ei este unul esențial în dezvoltarea emoțională și științifică a filmului, care îmbină teme precum explorarea spațiului, legăturile familiale și sacrificiul uman.

De la începutul filmului, Murph, interpretată inițial de Mackenzie Foy ca tânără, are o legătură extrem de strânsă cu tatăl său, Cooper.

Ea este o fetiță inteligentă și curioasă, având o pasiune pentru știință și misterele universului, moștenită de la tatăl ei, care este fost pilot NASA.

Această legătură părinte-copil este puternic afectată atunci când Cooper pleacă într-o misiune spațială pentru a salva omenirea, lăsând-o pe Murph în urmă.

Pe măsură ce Murph crește și devine adultă (în interpretarea Jessicăi Chastain), resentimentele și furia ei față de decizia tatălui de a pleca și a o abandona temporar devin evidente.

Chastain portretizează un personaj matur, dar profund afectat emoțional de această pierdere și de trecerea inexorabilă a timpului, în contextul unei misiuni în care timpul curge diferit pentru cei din spațiu și pentru cei rămași pe Pământ.

Vezi și: 10 filme cu Joaquin Phoenix pe care trebuie să le vezi. Versatilitatea și profunzimea personajelor sale l-au transformat într-un superstar

Miss Sloane (2016)

În Miss Sloane (2016), Jessica Chastain joacă rolul principal, Elizabeth Sloane, o lobistă extrem de ambițioasă și nemiloasă din Washington D.C. Personajul său este cunoscut pentru determinarea sa feroce, inteligenta strategică și lipsa de scrupule atunci când vine vorba de a-și atinge obiectivele.

Filmul, regizat de John Madden, explorează lumea politică și a lobby-ului, unde regulile morale sunt adesea subordonate scopului final.

Elizabeth Sloane este o figură puternică și sofisticată, definită de succesul său profesional într-un domeniu dominat de bărbați.

Ea este dispusă să sacrifice orice, inclusiv relațiile personale și sănătatea sa, pentru a câștiga. În film, este angajată de o mică firmă de lobby care luptă pentru o lege de control al armelor.

Aceasta se opune unei mari corporații care încearcă să blocheze legea, iar Sloane folosește toate tacticile posibile pentru a câștiga.

Rolul lui Chastain este acela al unei femei extrem de calculată, care se confruntă cu presiuni uriașe atât din partea inamicilor politici, cât și din interiorul echipei sale. Este dispusă să riște totul, inclusiv propria carieră și libertatea, pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea.

The Zookeeper’s Wife (2017)

În filmul The Zookeeper’s Wife (2017), Jessica Chastain joacă rolul Antoninei Żabińska, o femeie poloneză deosebit de curajoasă care, alături de soțul ei, Jan Żabiński, a condus grădina zoologică din Varșovia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bazat pe fapte reale și pe cartea omonimă scrisă de Diane Ackerman, filmul spune povestea eroică a soților Żabiński care, în timpul ocupației naziste, au transformat grădina zoologică într-un refugiu secret pentru evreii fugari din ghetoul din Varșovia.

Antonina, interpretată de Chastain, este o figură de o mare compasiune și curaj. Personajul său este portretizat ca o femeie profund empatică, care iubește și îngrijește animalele din grădina zoologică cu aceeași pasiune cu care se dedică protejării oamenilor în timpul războiului.

Când naziștii preiau controlul asupra Poloniei, grădina zoologică este devastată, iar multe dintre animalele sale sunt fie omorâte, fie luate pentru cercetări experimentale.

În ciuda pericolelor și a riscurilor de a fi prinși de naziști, Antonina și soțul ei reușesc să ascundă peste 300 de evrei în subsolul grădinii zoologice, salvând astfel multe vieți.

It Chapter Two (2019)

În It Chapter Two (2019), Jessica Chastain interpretează rolul lui Beverly Marsh, una dintre cele mai importante personaje din grupul cunoscut sub numele de The Losers’ Club. Filmul este continuarea lui It (2017) și se bazează pe a doua jumătate a romanului lui Stephen King.

Acțiunea se desfășoară la 27 de ani după evenimentele din primul film, când grupul de prieteni se reunește în orașul Derry pentru a înfrunta din nou terifiantul clovn Pennywise, interpretat de Bill Skarsgård.

Beverly Marsh este un personaj complex, care a suferit abuzuri în copilărie, atât din partea tatălui ei, cât și, mai târziu, din partea soțului său. Beverly este singura fată din The Losers’ Club, iar experiențele traumatice din copilărie au continuat să o afecteze și la maturitate.

În It Chapter Two, Beverly este prezentată ca o femeie puternică, dar încă marcată de abuzurile emoționale și fizice, căutând să își găsească pacea interioară și curajul de a confrunta trecutul.

Revenind în Derry pentru a-și înfrunta fricile, Beverly are o legătură specială cu ceilalți membri ai grupului, în special cu Bill Denbrough (interpretat de James McAvoy) și Ben Hanscom (interpretat de Jay Ryan).

Relația tensionată dintre Beverly și aceștia este esențială pentru dinamica emoțională a filmului. Ea descoperă, de asemenea, că Ben a fost îndrăgostit de ea încă din copilărie, iar acest aspect joacă un rol important în dezvoltarea personajului ei.

Jessica Chastain aduce o intensitate emoțională profundă în rolul lui Beverly, reușind să echilibreze vulnerabilitatea personajului cu curajul necesar pentru a înfrunta răul absolut reprezentat de Pennywise.

Interpretarea sa a fost lăudată pentru profunzimea pe care a adus-o unui personaj care nu este doar o victimă a terorii, ci și o supraviețuitoare a traumelor din viața reală. Beverly, așa cum este portretizată de Chastain, reprezintă reziliența și puterea interioară, fiind o componentă esențială în lupta finală împotriva lui Pennywise.

Vezi și: 10 filme cu Ben Stiller pe care trebuie să le vezi. Comedia este sinonim cu numele marelui actor de la Hollywood

The Eyes of Tammy Faye (2021)

Unul dintre cele mai recente filme ale actriței, The Eyes of Tammy Faye, regizat de Michael Showalter, o prezintă pe Chastain într-un rol transformator.

Ea o interpretează pe Tammy Faye Bakker, o evanghelistă americană celebră pentru stilul său excentric și viața sa controversată alături de soțul său, televangelistul Jim Bakker. Performanța sa de excepție a fost lăudată și i-a adus primul Oscar pentru cea mai bună actriță în 2022.

În pelicula The Eyes of Tammy Faye (2021), Jessica Chastain o interpretează pe Tammy Faye Bakker, o evanghelistă americană extrem de populară în anii ’70 și ’80, cunoscută pentru personalitatea sa vibrantă, stilul excentric și implicarea în televiziunea religioasă alături de soțul ei, Jim Bakker.

Este vorba despre o dramă biografică regizată de Michael Showalter, care explorează ascensiunea și căderea imperiului televangelist condus de familia Bakker, punând accent pe povestea din spatele personajului Tammy Faye.

Jessica Chastain a trebuit să treacă printr-o transformare radicală pentru a intra în pielea lui Tammy Faye, atât fizic, cât și emoțional.

Pentru a se apropia de aspectul său, Chastain a purtat proteze faciale și machiaje elaborate, inclusiv gene false și machiaj intens, stiluri care au definit-o pe Tammy Faye și care au devenit un simbol al personalității ei excentrice.

Această transformare a fost una solicitantă, iar Chastain a petrecut ore întregi zilnic în scaunul de machiaj pentru a recrea look-ul iconic al lui Tammy Faye.

Frumoasa roșcată a reușit să redea o interpretare complexă a lui Tammy Faye, echilibrând vulnerabilitatea și naivitatea personajului cu forța și reziliența sa