Zile grele pentru OpenAI: de ce este acuzat ChatGPT, ce riscă compania
OpenAI se confruntă cu un nou proces. Compania este acuzată că nu plătește drepturile de autor pentru conținutul cărților electronice pe care le utilizează pentru antrenarea AI-ului său.
Companiile care dezvoltă modele lingvistice, precum OpenAI și altele, își antrenează aceste modele prin utilizarea unor cantități mari de texte găsite online și prin conținutul generat de utilizatori.
Printre textele pe care modelele lingvistice ale companiei americane le-au învățat, se pare că se numără și anumite cărți, ceea ce a dus la declanșarea celui mai recent proces în care OpenAI este acuzată.
Acuzația celor doi scriitori: OpenAI, bună de plată, dacă pierde procesul
Doi autori pe nume Paul Tremblay și Mona Awad, au intentat un proces împotriva OpenAI, susținând că ChatGPT a fost antrenat folosind conținutul propriilor cărți, care sunt protejate de drepturile de autor.
Chatbot-ul este capabil să rezume conținutul acestor cărți, ceea ce înseamnă că are cunoștință despre acestea.
Cei doi autori susțin că OpenAI nu avea dreptul să antreneze AI-ul folosind conținutul cărților, deoarece acestea sunt protejate de drepturile de autor. Concluzia lor este că OpenAI a scanat cărțile disponibile pe trackerele de BitTorrent, unde acestea sunt încărcate de către pirați din online.
Până în momentul de față, compania a refuzat să dezvăluie sursa textelor pe baza cărora a fost antrenat AI-ul său.
Aceasta reprezintă al treilea proces în care OpenAI este implicată în mai puțin de o lună, după un proces de defăimare intentat la începutul lunii iunie și un alt proces care implică furtul de date personale.
Așa cum se preconiza, inteligența artificială dă naștere multor probleme, din păcate, iar acest exemplu este numai unul dintre ele.
Rămâne de văzut cum se vor apăra cei de la OpenAI, în urma acuzațiilor, dar mai important decât atât, cum vor aborda aceste probleme pe viitor, de vreme ce este absolut clar că, în timp, și alți autori vor observa fenomene identice.