Zelenski a avut o convorbire telefonică „lungă și semnificativă” cu Xi Jinping. Reacția Rusiei

de: Anca Lupescu
26 04. 2023

Xi Jinping tocmai a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a postat pe pagina sa de Twitter Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe. La rândul său, președintele ucrainean a vorbit și el despre convorbirea avută.

Xi Jinping și Zelenski, discuție telefonică. Reacția Rusiei

Update ora 17.20. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că Moscova a luat act de disponibilitatea Chinei de a facilita negocierile cu Ucraina în urma conversației telefonice dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Luăm act de disponibilitatea părții chineze de a depune eforturi pentru a stabili procesul de negociere”, a declarat Zaharova în timpul unei conferințe de presă de miercuri.

Cu toate acestea, ea a remarcat, de asemenea, că, în condițiile actuale, negocierile sunt puțin probabile și a acuzat Kievul că respinge inițiativele Moscovei.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că pacea în conflict va fi obținută doar dacă Rusia restabilește granițele țării și Kievul recuperează Crimeea.

Mai devreme miercuri, Xi și Zelenski au avut prima lor conversație telefonică de la invazia Rusiei în Ucraina. Zelenski a declarat că a avut o „convorbire telefonică lungă și semnificativă”.

Știre inițială: Este pentru prima dată când cei doi lideri vorbesc de la invazia rusă în Ucraina din februarie 2022.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping, cel mai important aliat al Moscovei, în prima lor convorbire telefonică de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Am avut o convorbire telefonică lungă și semnificativă cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”, a declarat Zelenski.

Televiziunea de stat chineză CCTV a raportat, de asemenea, convorbirea, care vine după ce Xi s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova în martie.

China a pretins neutralitate în conflictul dintre Ucraina și Rusia, Beijingul făcând apel la pace în acest conflict. Dar a refuzat, de asemenea, să condamne invazia Rusiei sau să facă vreun apel public pentru ca Rusia să își retragă trupele.

În schimb, oficialii săi au declarat în mod repetat că trebuie să se țină cont de preocupările „legitime” de securitate ale tuturor țărilor și au acuzat NATO și SUA că alimentează conflictul.