Zeci de mii de oameni, pe străzile din Israel. Netanyahu: „Nu va fi un război civil”

de: Dumitrescu Andrei
20 02. 2023

Protestatarii au blocat luni drumurile în orașe din Israel în timpul unor manifestații, în contextul în care guvernul premierului Benjamin Netanyahu a introdus un controversat proiect de lege de revizuire a sistemului judiciar.

Manifestanții din Ierusalim au transformat străzile din jurul Curții Supreme și al Knessetului într-o mare de steaguri israeliene, pe care organizatorii le împărțeau înainte de începerea evenimentului.

Printre protestatari se aflau câteva zeci de femei îmbrăcate în rochii lungi roșii și cu capul acoperit cu un acoperământ alb, precum servitoarele din romanul „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood, alături de toboșari, suflători de goarnă și cel puțin un jongler care ținea în echilibru pe nas un catarg cu un steag israelian.

Demonstrația de la Ierusalim a fost vizibil mai mică decât una din aceeași locație cu o săptămână mai devreme, dar totuși părea să fie de ordinul zecilor de mii de persoane.

Proiectul de lege privind revizuirea sistemului judiciar urmează să fie supus luni primei din cele trei lecturi în parlament, Knesset, în ciuda protestelor de săptămâni întregi și a apelurilor președintelui israelian Isaac Herzog și ale Statelor Unite de a amâna legislația și de a negocia.

Cea mai amplă modificare a sistemului juridic

Coaliția lui Netanyahu urmărește cea mai amplă revizuire a sistemului juridic israelian de la înființarea țării. Cele mai semnificative modificări ar permite unei majorități simple în Knesset să anuleze hotărârile Curții Supreme.

Reformele urmăresc, de asemenea, să schimbe modul în care sunt selectați judecătorii și să elimine consilierii juridici independenți ai ministerelor guvernamentale, ale căror opinii sunt obligatorii.

Președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aceste reforme, spunând: „Geniul democrației americane și al democrației israeliene constă în faptul că ambele sunt construite pe instituții puternice, pe controale și echilibre, pe un sistem judiciar independent. Construirea unui consens pentru schimbări fundamentale este foarte importantă pentru a ne asigura că oamenii le acceptă, astfel încât acestea să poată fi susținute.”

Duminică, Netanyahu a apărat reforma judiciară.

„Israelul este o democrație și va rămâne o democrație, cu o guvernare majoritară și cu garanții adecvate ale libertăților civile”, a declarat el în timpul unui discurs în fața Conferinței președinților principalelor organizații evreiești americane.

„Toate democrațiile ar trebui să respecte voința altor popoare libere, așa cum și noi respectăm deciziile lor democratice.

A existat o mulțime de retorică sincer nesăbuită și periculoasă, inclusiv apeluri la vărsare de sânge în stradă și apeluri la un război civil. Nu se va întâmpla așa ceva. Nu va fi un război civil”, a adăugat premierul.