Zeci de analfabeți au obținut ilegal permise auto, în București. Cum au fost ajutați și pentru ce sume de bani

de: Ana Anițoiu
30 06. 2023

Zeci de analfabeți au obținut ilegal permise auto în București, cu ajutorul unui instructor al unei școli de șoferi și al unui fost elev al acestuia, fiul unui celebru milionar, care avea rolul de sufleor, într-o operațiune ce a durat nouă ani, până în toamna anului trecut. Procurorii Parchetului din Buftea au anunțat că 25 dintre beneficiarii permiselor obținute fraudulos au fost deja condamnați în baza acordurilor de recunoaștere a vinovăției.

Cum au fost ajutați zeci de analfabeți să obțină permise de conducere

Instructorul Radu Nicușor Grigore devenise o figură cunoscută în curtea Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule (SRPCIV) București. Acesta a ajuns să fie căutat de persoane analfabete din toată țara pentru facilitarea promovării probei teoretice pentru obținerea permisului auto.

Astfel, mai întâi, candidații își mutau fictiv domiciliul în Capitală pentru a putea susține examenul la SRPCIV București. Când aceștia aveau programată proba teoretică, instructorul îi însoțea pe candidați în sediul SRPCIV. Înainte de a intra în sala de examen, mergeau împreună la toaletă, unde instructorul monta pe hainele candidatului un dispozitiv de filmat și o cască audio în urechi, potrivit Libertatea.

”Despre candidaţii care fraudează examenul se reține că aceștia sunt îmbrăcaţi, de regulă, cu cămaşă, peste care poartă o bluză cu fermoar sau o geacă, dispozitivul de filmat monitorul fiind disimulat cel mai probabil într-un nasture”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.

Ulterior, intra în schemă cu rolul de sufleor Paul Gheorghe Banu, fiul profesorului universitar Emilian Banu, doctor în științe matematice și unul dintre fondatorii Universității Valahia din Târgoviște, unul dintre primii milionari după revoluția din decembrie 1989, fiind acționar majoritar al companiei Astra Holding.

El rămânea în mașina instructorului, parcată la aproximativ 500 de metri de sediu SRPCIV. În momentul în care candidatul intra în sala de examene, instructorul îl atenționa pe sufleor. Acesta citea întrebările prin intermediul imaginilor filmate de camera video ascunsă în nasture, după care îi spunea candidatului unde să bifeze răspunsul corect.

Câți bani au plătit analfabeții pentru permisele de conducere

În urma unui flagrant delict organizat pe 18 octombrie 2022, candidatul prins a spus că instructorul l-a înscris la școala sa de șoferi pentru 1.200 de lei. I-a cerut o copie după cartea de identitate, un cazier judiciar, și l-a anunțat că trebuie să își stabilească domiciliul în București. În plus, instructorul i-a indicat adresa și persoana dispusă să îl ia în spațiu. Pentru stabilirea domiciliului fictiv a plătit 500 de lei.

Ulterior, instructorul l-a întrebat dacă vrea să-i obțină permisul de conducere contra cost, pentru 4.000 de euro.  Conform anchetatorilor, sumele cerute pentru promovarea probei teoretice variau între 4.000 și 7.000 de euro.

Paul Banu a recunoscut că timp de aproximativ nouă ani, împreună cu Radu Grigore, a sprijinit diverși beneficiari pentru a trece proba teoretică în vederea obținerii permisului de conducere auto. El a precizat că, în ultimii doi ani, ajutase cel puțin 30 de persoane să fraudeze proba teoretică.

La rândul său, instructorul Radu Grigore a recunoscut că a ajutat timp de mai mulți ani diferite persoane să fraudeze proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului auto, potrivit probelor din dosarele înaintate instanței.

Cum au fost sancționați instructorul auto și sufleorul

Paul Banu și Radu Grigore au fost arestați preventiv la data de 19 octombrie, anul trecut, și au stat după gratii mai puțin de două luni. Pe 8 decembrie, judecătoria Buftea a respins propunerea procurorilor referitoare la prelungirea arestării preventive și a decis înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu. O lună mai târziu, aceeași instanță a hotărât înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar.

Dintre beneficiarii permiselor de conducere obținute în mod fraudulos, 25 au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind deja condamnați. Toți aceștia erau ”cvasianalfabeți”. Pentru 24 dintre ei, cercetați pentru fals în declarații, fals informatic și participație improprie la fals intelectual, s-au stabilit pedepse între un an și șase luni și doi ani de închisoare, modalitatea de executare fiind suspendare sub supraveghere.

În cazul candidatului prins în flagrant delict, pedeapsa stabilită a fost de un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere. În cazul acestuia, procurorii nu au mai reținut infracțiunea de participație improprie la fals intelectual, pentru că acesta nu a mai apucat să obțină permisul auto.

În ceea ce privește celelalte persoane cercetate în cauză, în calitate de autori sau beneficiari, urmărirea penală este în curs de derulare, potrivit prim-procurorului adjunct al PJ Buftea, Diana Călinescu Drăgan. În total, 58 de persoane sunt suspectate că au obținut ilegal permise de conducere.