Von der Leyen îi spulberă speranțele lui Nehammer: „Europa nu dă bani pentru garduri la frontierele externe”

de: Anca Lupescu
10 02. 2023

UE nu va finanța construirea de garduri de-a lungul frontierelor sale externe. Acest lucru a fost punctat de președintele Comisiei Europene, dar a fost reiterat și în concluziile Consiliului European special de la Bruxelles.

UE nu plătește pentru garduri la frontierele externe

„Frontierele vor fi securizate printr-un pachet integrat de infrastructură mobilă și fixă pe care UE intenționează să o furnizeze”, a declarat von der Leyen după încheierea summitului, la primele ore ale dimineții. Pachetul face parte din proiectele pilot de la Bruxelles.

„Unul dintre proiectele pe care le vizăm are un gard existent, dar nimic mai mult. Acesta nu funcționează. Este clar că ai nevoie de camere de luat vederi, de mijloace de supraveghere, de drumuri de-a lungul frontierei pentru patrule, de personal echipat, de turnuri de observație, de vehicule”, a spus președintele CE.

Karl Nehammer, cancelarul austriac, a cerut o consolidare a protecției frontierelor externe ale UE. În caz contrar, el nu ar susține o declarație comună a UE.

Există trei surse de finanțare pentru acest lucru, a spus președintele Comisiei.

Prima este finanțarea națională, unde o țară este liberă să dea bani pentru ceea ce consideră necesar.

A doua opțiune este finanțarea bilaterală, adică de la o țară membră la alta. Aceasta este, de asemenea, una dintre opțiunile mecanismului de solidaritate.

Există, de asemenea, finanțare din partea UE, iar Von der Leyen a subliniat că este foarte clar pentru ce se dau banii.

„Accentul este să avem o frontieră externă, să știm că dacă cineva vine la ea, există o procedură care ar trebui să fie aceeași pentru frontierele externe”, a rezumat ea.

Problema migranților

De asemenea, va fi lansat un proiect pilot pentru a ajuta UE să facă față nevoii de returnare rapidă a migranților. Frontex, Agenția UE pentru Azil și Europol vor ajuta în acest sens.

Liderii au convenit ca statele membre să recunoască reciproc deciziile de returnare. Dacă o astfel de decizie este luată într-o țară din UE, ea va fi valabilă și în celelalte 26. Acest lucru înseamnă că, dacă persoana în cauză merge într-o altă țară membră, nu va fi necesar să se repete procedurile deja aplicate, a explicat Ursula von der Leyen.

De asemenea, va fi extinsă utilizarea conceptului de părți terțe sigure. Acest lucru va deschide calea către o listă europeană comună și o abordare comună pentru a crește randamentele.

Ce vor include următoarele sancțiuni împotriva Rusiei

„Cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va include în principal bunuri care sunt indispensabile”, a declarat Ursula von der Leyen. Acesta va afecta exporturi în valoare de 10 miliarde de euro.

Este vorba în primul rând de tehnologii și piese de schimb care sunt folosite de complexul militar al Kremlinului.

„Putem face acest lucru pentru că suntem singurul furnizor”, a subliniat Von der Leyen.

Aceasta a adăugat că atunci când, de exemplu, forțele armate ucrainene doboară o dronă iraniană, UE analizează în detaliu componentele acesteia. Iar dacă există unele care provin din țările sale membre, ar trebui să se facă în așa fel încât să fie interzis exportul lor către Rusia și Iran.