Vladimir Putin, pe frontul din Ucraina. Ce ar fi făcut președintele rus în Herson și Lugansk

de: Ana Anițoiu
18 04. 2023

Vladimir Putin ar fi făcut o vizită pe frontul din Ucraina, în regiunile Herson și Lugansk, anexate ilegal de Rusia în urma unor referendumuri nerecunoscute la nivel internațional. Anunțul a fost făcut, marți, de Kremlin, care nu a precizat când a avut loc acest eveniment.

Ce ar fi făcut Vladimir Putin în Ucraina

Preşedintele rus s-ar fi întâlnit în Ucraina cu comandanți militari și s-ar fi interesat de situația de front. Conform Kremlinului, în Herson, regiune controlată parțial de Rusia, Vladimir Putin ar fi participat la o întâlnire a comandamentului militar.

De asemenea, Vladimir Putin ar fi primit rapoartele comandanţilor forţelor aeriene şi grupului armat „Dnepr” (Nipru), precum şi pe cele ale altor ofiţeri superiori, care l-ar fi informat în legătură cu situaţia din regiunile Herson şi Zaporojie.

Trupele lui Vladimir Putin s-au retras din regiunea Herson, în luna noiembrie a anului trecut. Acestea și-au consolidat poziţiile pe malul opus al fluviului Nipru, în aşteptarea contraofensivei ucrainene.

Totodată, liderul rus ar fi vizitat sediul Gărzii Naţionale din regiunea Lugansk, o altă parte a Ucrainei anexată ilegal de Moscova anul trecut. La întâlnirea de la sediul „Dnepr”, Vladimir Putin i-ar fi cerut armatei părerea cu privire la situaţia din direcţiile Herson şi Zaporojie şi să facă schimb de informații.

Cel mai recent, președintele rus Vladimir Putin a vizitat regiuni ucrainene controlate de armata sa la data de 19 martie, când a mers la Mariupol.

Lavrov: Rusia vrea încheierea războiului cât mai curând posibil

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, în timpul unei vizite în Brazilia, că Rusia vrea ca războiul din Ucraina să se încheie cât mai curând posibil. Oficialul a spus de mai multe ori că orice soluţionare a conflictului trebuie să recunoască „realităţile” anexării sale unilaterale a patru provincii ucrainene.

„Trebuie să rezolvăm conflictul într-un mod durabil, nu imediat”, a spus Serghei Lavrov, precizând că Occidentul și NATO nu contribuie la acest lucru.

Ministrul rus a acuzat Statele Unite ale Americii și Europa că nu își îndeplinesc obligaţiile pe care şi le-au asumat cu ani în urmă. Oficialul a făcut astfel o aparentă aluzie la acordurile de la Minsk din 2014 şi 2015, ce au încheiat conflictul din estul Ucrainei. Actualul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că aceste acorduri au fost „concesii”.